Essilor boekt goede resultaten in derde kwartaal van 2011

Essilor International heeft in de eerste negen maanden van boekjaar 2011 een omzetstijging van 6,7 procent gerealiseerd in vergelijking met de eerste negen maanden van 2010. Dit percentage is inclusief wisselkoerseffect en strategische overnames. De geconsolideerde inkomsten voor de eerste negen maanden van 2011 bedroegen 3.099,4 miljoen euro, tegenover 2.903,8 miljoen euro in 2010. De omzet in het derde kwartaal van 2011 bedroeg 952 miljoen euro, hetgeen een stijging betekent van 6,4 procent vergeleken met de omzet van 894,7 miljoen euro in het derde kwartaal van 2010.

 

In Europa werd in het derde kwartaal een bescheiden omzetstijging van 4,9 procent gerealiseerd. De resultaten in Frankrijk en de Oost-Europese landen waren goed, maar in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland, waar de opticiens in deze periode minder klanten binnenkregen, waren de prestaties teleurstellend. Goed nieuws was er over de nieuwe Optifog anti-condenscoating en het nieuwe Mr Orange slijpapparaat, die beide de Silmo d’Or uitgereikt kregen op de Silmo.

 

In de regio Azië/Stille Oceaan/Afrika bedroeg de groei 21,4 %. Die was vooral afkomstig uit Japan en Australië. Ook in de snelgroeiende markten als India en de Asean-landen bleef de groei sterk. Het groeitempo in Latijns-Amerika (+ 30%) zakte iets in vanwege het verminderde economische klimaat in Brazilië, maar de zaken bleven erg goed gaan in Mexico en Argentinië. In Noord-Amerika stabiliseerde de groei maar was er een toename zichtbaar van de verkopen in het hogere segment.

 

De Apparatuurdivisie van Essilor presteerde bijzonder goed (+ 22,1%) dankzij een sterke vraag naar digitale lenzenslijp- en lenzenpolijstmachines, een flinke uitbreiding van de verbruiksgoederentak en groeiende investeringen door laboratoria voor oogoptische producten in de opkomende markten.

 

Overnames
Overnames waren in het derde kwartaal van 2011 verantwoordelijk voor 4,8 % van de omzetgroei. Op 1 juli jl. voltooide Essilor de overname van een 50%-belang in Shamir Optical, dat sindsdien in de cijfers geconsolideerd is. In 2010 realiseerde Shamir Optical een omzet van 158 miljoen dollar. In de eerste negen maanden van 2011 verwierf Essilor bovendien een minderheidsbelang in Optik Mekk, een  distributeur van brillenglazen in Rusland, die een jaaromzet van zo’n 14 miljoen euro heeft. In Brazilië werd een meerderheidsbelang gekocht in Comopticos, een oogoptisch laboratorium met een omzet van ongeveer 4,5 miljoen euro. De transactie volgde op de eerder aangekondigde overname van Cientifica in São Paulo dat een omzet heeft van zo’n 30 miljoen euro. In totaal heeft Essilor 17 bedrijven overgenomen in 2011.