Essilor start ontwikkelingsprogramma voor jonge opticiens en optometristen

Essilor heeft het initiatief genomen voor een nieuw talentontwikkelingsprogramma voor jonge opticiens en optometristen. Het opleidingstraject “Future4Opticians” moet hen ondersteunen bij de stap naar winkeleigenaar of bedrijfsleider. Op deze manier investeert Essilor in het zelfstandig ondernemerschap in de optiekmarkt. De eerste groep zal in oktober 2011 van start gaan met het opleidingsprogramma, dat 1,5 jaar duurt. Om de juiste zakelijke verhoudingen te waarborgen wordt het programma onder verantwoordelijkheid van trainer en coach Kasper Klaarenbeek van ‘Talenten en Teams’ verzorgd.

 

Ook bij de zelfstandige opticiens is er sprake van vergrijzing, met als gevolg dat de komende jaren veel eigenaren hun bedrijven willen verkopen. De optiekmarkt is daarnaast de afgelopen jaren sterk veranderd. Dit biedt ruimte voor onderscheid en kwaliteit, maar het betekent ook dat er hoge eisen gesteld worden aan de ondernemer en letterlijk alle aspecten van zijn/haar optiekzaak. De vakopticien is de spil in het succes van de onderneming. Alle elementen van de onderneming moeten kloppen: de adviseurs, de locatie, de styling, de kwaliteit van het product etc. Het ontwikkelingsprogramma is opgezet om de opvolging van optiekzaken te vergemakkelijken en zo de toekomstwaarde van de zelfstandige optiekbranche te ondersteunen.

 

Alex Versteeg, commercieel directeur Essilor Benelux: “We zien dat de optiekbranche de laatste jaren steeds professioneler is geworden. De zelfstandige vakopticien moet zich meer dan ooit onderscheiden door bewust ondernemerschap, kwaliteit, innovatie en marktkennis. We merken bovendien dat opticiens behoefte hebben aan meer training op het gebied van management; de huidige opleidingen tot opticien zijn primair gericht op de techniek.” Met dit programma, waaraan zowel de opticien, de opvolger/bedrijfsleider als Essilor financieel bijdragen, biedt Essilor ondernemers pro-actief partnerschap in de voortzetting van hun zaak en jonge werknemers een kans om door te groeien. “We gaan daarmee nog een stap verder dan de marketingondersteuning die we al binnen het Alliance loyaliteitsprogramma aanbieden. Het is voor ons een waardevolle aanvulling op de investeringen die we al doen in de toekomst van de Nederlandse optieksector”, aldus Versteeg.

 

Programmadirecteur Kasper Klaarenbeek (1962) beschikt over grondige retailkennis en heeft ruime ervaring met talentontwikkeling. Klaarenbeek: “Binnen het programma wordt gewerkt met een ‘magische mix’ waarin ontwikkeling van kennis, vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en business projecten elkaar versterken. Naast de 22 dagen die de groep in intensieve trainingsdagen samen doorbrengt, staat ‘learning on the job’ in de dagelijkse praktijk centraal. De kern van het onderscheidende vermogen van een ondernemer en zijn/haar team wordt gevormd door (zelf)bewust ondernemerschap, een cultuur van succes en een onderscheidend aanbod in de markt”, aldus Klaarenbeek.

 

Na afronding van de opleiding krijgen deelnemers de gelegenheid lid te worden van Opticians4Future. Deze busi­ness club heeft tot doel deze generatie ondernemers de gelegenheid te geven kennis en ervaring te delen, samen bijzondere dingen te beleven en natuurlijk plezier te hebben.