Leesbril niet populair onder 50-plussers

De moderne 50-plusser kiest niet meer voor een leesbril, zo blijkt uit onderzoek van Essilor. Slechts 18% beschikt over een leesbril en ook de unifocale bril (voor één afstand) is niet populair onder 50-plussers. Dit kan worden verklaard door het feit dat meer dan 80% van de mensen van 50 jaar en ouder een multifocale bril draagt, waarmee ze op elke afstand scherp zicht hebben. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Varilux najaarscampagne die op 3 oktober van start gegaan is. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 500 respondenten, die een gemiddelde leeftijd hadden van 63 jaar. Essilor voerde het onderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de ervaringen met zien en het dragen van een bril onder 50-plussers. Consumenten die tussen 3 oktober en 3 december een bril met Varilux glazen kopen bij een van de deelnemende opticiens, maken kans op een iPad2.

 

Het onderzoek toonde aan dat bijna 92% van de 50-plussers een bril met sterkte draagt. Het merendeel van hen heeft een correctie nodig voor zowel dichtbij als veraf. Zij kiezen hierbij steeds vaker voor een bril die op alle afstanden scherp zicht biedt. Opvallend is dat naast de populaire multifocale bril voor dagelijks gebruik ook de zonnebril op sterkte in opkomst is: meer dan 30% van de respondenten gebruikt een zonnebril met correctie. De 50-plussers beschikken gemiddeld over 2,3 brillen, waarbij brildragende mannen meer brillen hebben dan vrouwen.

 

De Nederlandse 50-plussers zijn bewust bezig met hun zicht en ogen; meer dan 70% van de brildragers laat elke twee jaar een oogmeting uitvoeren en bijna de helft daarvan zelfs elk jaar of meer dan één keer per jaar. Slechts 6,5% gaat minder dan een keer in de vijf jaar naar een opticien. Ook de respondenten die aangeven geen bril met sterkte te hebben laten regelmatig hun ogen controleren. Iets minder dan 40% van de brildragende 50-plussers geeft wel eens last te hebben van een of meer klachten zoals wazig zien of vermoeide, jeukende en prikkende ogen. Mensen met unifocale glazen hebben hier vaker last van dan mensen met multifocale glazen. Een vakopticien kan bij ooggerelateerde klachten advies geven over de juiste bril en het gebruik van de bril. Ook is het belangrijk om bij het aanmeten van een bril naast de sterkte nog overige parameters van het oog mee te nemen. Zo kan de bril optimaal aangepast worden aan de individuele eigenschappen van het oog, het montuur, het persoonlijke kijkgedrag en de leefstijl.

 

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat minder dan 15% van de 50-plussers een oogaandoening heeft. De meest voorkomende aandoeningen onder de respondenten zijn (beginnende) staar, droge ogen, macula degeneratie – een aandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt – en glaucoom, een veelvoorkomende oogziekte die vaak gepaard gaat met een te hoge druk binnen het oog en tot blindheid kan leiden. Bij een regelmatige oogcontrole kunnen deze aandoeningen al in een beginstadia ontdekt worden. Hoe eerder men een aandoening constateert, hoe minder risico er is op blijvende schadelijke gevolgen.