Opticien Guy Piers demonstreert speciale bril voor tandartsen

De Oostendse Optiek Piers heeft de oplossing voor tandartsen die klagen over nek- en rugpijn. Een speciale, optische bril met prisma’s zorgt ervoor dat de tandartsen niet langer voorovergebogen boven de mond van de patiënt moeten werken.

 

Optergo, zo heet de speciale tandartsbril die te koop is bij Optiek Piers in de Alfons Pieterslaan. Het idee om een specifieke bril voor tandartsen te ontwikkelen, kwam van ergonoom Joseph Wouters van de Universiteit Amsterdam. Hij zocht naar oplossingen voor de veel voorkomende hals- en rugklachten. Het resultaat is een optische bril uit Zweden, die de blik kantelt, waardoor tandartsen rechtop kunnen blijven zitten om in de mond van de patiënt te werken.

 

‘Uit de studie van Wouters blijkt dat zo’n 65 procent van de tandartsen klaagt over nek- en rugpijn. Vandaag zijn er drie opticiens in België die deze bril aanbieden. We zijn fier dat we op de kar gesprongen zijn’, zegt zaakvoerder Guy Piers. In een jaar tijd kochten al zo’n twintig tandartsen een Optergo-bril. Het opnemen van de afmetingen gebeurt aan een speciale meettafel die de situatie in een tandartskabinet simuleert. ‘Bij elke tandarts overlopen we een checklist zodat de bril optimaal afgesteld kan worden. We houden zowel rekening met de afstand van de bril tot de mond als de houding van de rug en zelfs de knieën.’

 

Ook de meettafel en de stoel worden op de ideale hoogte gebracht. De bril zelf staat schuin op het gezicht en kantelt met een speciaal prisma de blik in de mond, zonder dat de arts voorovergebogen moet zitten. ‘Optioneel kunnen de tandartsen ook een loep en led-verlichting plaatsen op de bril’, aldus nog Guy Piers.

 

Microscoop

 

De Optergobril is niet onbekend voor het Verbond der Vlaamse Tandartsen. Hoofdredacteur Eric Delaeter draagt er zelf één, met vergroting door loepen. ‘Tien jaar geleden begon ik al een klassieke bril met vergroting te gebruiken voor een beter zicht. Vorig jaar schakelde ik over op deze bril met kanteling van het licht. Zo worden de nekspieren en wervels veel minder belast’, aldus Eric Delaeter. ‘Deze nieuwe bril is ook veel lichter dan de vorige en dus veel comfortabeler. Er bestaan nog andere methoden om de nekspieren te sparen en het zicht te verbeteren. Zo zijn er collega’s die met een microscoop werken, waardoor ze evenmin voorovergebogen moeten zitten’, aldus Eric Delaeter. Het basissysteem voor de optische tandartsbril zonder loepen kost 1.495euro.