Coronavirus ook besmettelijk via de ogen?

Ogen spelen misschien wel een belangrijkere rol in het verspreiden van het coronavirus dan gedacht, als het verhaal van een dokter in China blijkt te kloppen.

Een arts van de Universiteit van Peking denkt dat hij het Coronavirus heeft opgelopen doordat hij patiënten behandelde zonder dat hij oogbescherming droeg. Dat zou een bijzondere ontwikkeling zijn. Er wordt momenteel aangenomen dat het Coronavirus wordt overgebracht door speekseldruppeltjes die door de lucht vliegen na het hoesten. Deze komen binnen door het inademen van de lucht. Een dokter in China, Wang Guangfa, meldde dat na contact met een patiënt zijn linkeroog ontstoken raakte. Vervolgens kreeg hij koorts en een opbouw van slijm in neus- en keelholtes. Later bleek hij toch besmet met Corona.

Dus ook als speekseldruppeltjes je oog bereiken kun je mogelijk besmet raken. Dr. Jan Evens Petterson, professor in medicijnen en pathologie aan de Long School of Medicine’s afdeling infectieziekten aan de Universiteit van San Antonio, bevestigt dat dit mogelijk is. De WHO beveelt nu dus naast andere beschermingsmiddelen inmiddels ook al het dragen van oogbescherming aan als je in contact staat met een Coronapatiënt.

Het Coronavirus blijft ons helaas op verschillende manieren verrassen. Wat denken jullie hiervan?

Gepubliceerd op: 12-03-2020

Reacties

Comments