Deltion kijkt over de grens

Eerder sprak Arnold Sterk, opleidingsmanager opleiding opticien aan het Deltion College Zwolle, in onze Powerspecial al over de opticien van de toekomst. Het vak van een opticien is veranderd, en dus verandert het Deltion College mee. Hoe zijn de ontwikkelingen bij het Deltion college?

Tweetalige opleiding

Het Deltion College biedt als enige ROC een tweetalige opleiding Opticien aan in het Duits-Nederlands. Arnold Sterk vertelt: “Ons uitgangspunt is om studenten baanzekerheid te geven. Omdat studenten uit grensregio’s van Winschoten tot aan Nijmegen naar het Deltion College komen, zorgen we met een tweetalige studie voor een grote voorsprong voor veel studenten. Daarnaast is Duitsland een grote speler in de optiekwereld. Beroepen veranderen en dus wil je de studenten meer meegeven dan de basis. De helft van de vakgerichte vakken wordt in het Duits aangeboden en dit wordt wel als pittig ervaren door de studenten. Om hierin tegemoet te komen, beginnen we met eenvoudige taal over eenvoudige onderwerpen. Dit bouwen we steeds verder uit om tot slot de studenten naast het diploma een officieel Goethe-certificaat uit te kunnen reiken”.

Excellentieprogramma 3D-ontwerp & -realisatie

Naast een tweetalige opleiding is er ook het excellentieprogramma aangepast waarin 3D-ontwerp en -realisatie centraal staan. Het programma duurde voorheen één jaar, maar is inmiddels een driejarig programma geworden waar ook Duitse studenten aan mee kunnen doen. “We werken met een aantal optiekscholen nauw samen, waaronder ook Duitse optiekscholen. Zij gaven aan dit programma niet zelf aan te kunnen bieden, dus besloten we dit programma ook voor Duitse studenten toegankelijk te maken”, aldus Arnold Sterk. “Door de verlenging van dit programma is er meer ruimte voor verdieping, wederom gebaseerd op het idee dat het beroep ‘opticien’ veranderd. 3D-printers worden steeds toegankelijker en op termijn is het een manier om je als opticien te kunnen onderscheiden. Zo kan het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk worden om perfect maatwerk te leveren met persoonlijke ontwerpen, maar kan een opticien ook een eigen productielijn overwegen. Een bijkomend voordeel voor de student is ook dat ze niet enkel kunnen doorstromen naar de HBO Optometrie, maar ook naar een opleiding zoals Industrieel Ontwerp”.

MOOC Styling en Brilmode

Deltion start in het voorjaar van 2019 met een MOOC (Massive Open Online Course) over styling en brilmode. “Deze cursus bieden we breed aan omdat we merken dat dit onderdeel van de branche nauwelijks wordt onderwezen. We bieden deze cursus gratis aan. Enkel als je je opdracht beoordeeld wilt krijgen en een certificaat wil halen, rekenen we hier een bedrag voor. In totaal staat er 200 tot 240 uur voor deze cursus, waarna je in staat bent om trends te analyseren, deze in te kunnen zetten in de optiekzaak dit te combineren met de bestaande collecties. Daarnaast zul je bekend raken met de kleurenleer en weet je welk gezicht om welke bril vraagt. Opnieuw een waardevolle toevoeging aan de cv van de opticien!”

Meer informatie

www.deltion.nl

 

Gepubliceerd op: 13-12-2018

Reacties

Comments