Focus op contactlenzen – drie belangrijke innovaties op het gebied van contactlenzen

Moderne contactlenzen hebben de afgelopen jaren een aantal verbazingwekkende technologische ontwikkelingen ondergaan die het dragen ervan veel comfortabeler hebben gemaakt voor alle gebruikers van contactlenzen.

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de laatste trends op lenzengebied.

UV-filter in de lens

Degenen die in de zon zitten kennen het dilemma. UVA- en UVB-straling is niet alleen schadelijk voor onze huid, maar ook voor onze ogen. Dragers van contactlenzen komen hier in een speciaal dilemma terecht, omdat ze eigenlijk een zonnebril op sterkte moeten dragen en dit al snel behoorlijk duur kan worden.

Contactlenzen met UV-bescherming daarentegen beschermen de ogen de hele dag door tegen de zon en kunnen indien nodig worden aangevuld met een zonnebril.

Moderne modellen kunnen ongeveer 98% van de UVB- en 85% van de UVA-stralen filteren (zoals het geval is bij Acuvue contactlenzen).

De zon vormt een risico voor de ogen gedurende de gehele dag. Buiten, tijdens het sporten, in de open lucht of op vakantie, brillenglazen met UV-bescherming bieden de juiste verlichting voor de ogen.

Zuurstofdoorlaatbare siliconen hydrogel

Als men aan contactlensdragers vroeg wat ze wilden, zou het resultaat waarschijnlijk heel duidelijk zijn: een veilige gezondheid van de ogen, een prettig draaggevoel ondanks de lange draagtijden en de eenvoudige bediening.

Zuurstofdoorlatende silicone hydrogel lenzen voldoen precies aan deze eisen en hebben ervoor gezorgd dat de siliconen hydrogel onmisbaar is geworden op het gebied van maandlenzen. Vooruitgang in de technologische ontwikkeling van het composietmateriaal heeft er vooral voor gezorgd dat de gezondheid van het hoornvlies optimaal kan worden gehandhaafd. Tegelijkertijd zijn brillenglazen van zuurstofdoorlatende siliconenhydrogel gemakkelijk te hanteren en zijn daarom ook geschikt voor de beginnende lenzendrager.

De zuurstofdoorlaatbaarheid van de lenzen maakt lange draagtijden mogelijk met slechts extreem zwakke irritatie van het hoornvlies, omdat de lenzen van siliconenhydrogel nauwelijks als een barrière tussen lucht en oog worden ervaren. Ook irritaties en rode aders zijn verledentijd.

Daglenzen voor astigmatisme

Astigmatisme (ook wel hoornvlieskromming genoemd) is een zogenaamde ametropie. Hierbij worden horizontale en verticale stralen niet op één punt kunnen worden gebundeld. Terwijl lichte vormen vaak nauwelijks worden opgemerkt door de getroffen personen, veroorzaken zwaardere vormen een wazig zicht in de buurt en veraf.

Al in 1870 kon het astigmatisme worden gecorrigeerd met brillenglazen, en dit is nu ook het geval met daglenzen voor astigmatisme met High Definition Optics in de vorm van contactlenzen. Torische daglenzen bieden mensen met astigmatisme een eenvoudig alternatief voor sport en vrije tijd en helpen hen korte tijd zonder bril te zitten. Bij de omgang, het comfort en de hygiëne gedragen ze zich als klassieke daglenzen en zijn daarom bij uitstek geschikt voor feestelijke gelegenheden of dagtochten.

Contactlenzen zijn meer dan alleen optische hulpmiddelen

Voor klanten gaan contactlenzen – in tegenstelling tot brillen – niet over het product zelf. Design en optiek zijn secundair, maar elke contactlensdrager kan de innovaties voelen. Daarom is het bijzonder belangrijk dat het comfort van innovatieve technologieën voelbaar is en dat contactlenzen meer zijn dan alleen een alternatief voor een bril. Hun onafhankelijke ontwikkelingen bieden unieke voordelen en dragers merken dit ook bij onder andere dag- en maandlenzen.

Gepubliceerd op: 14-05-2019

Reacties

Comments