Lunor: De brillenfabrikant uit het Zwarte Woud

Lunor, brillenfabrikant uit het zwarte woud, komt met een statement over de huidige situatie van het familiebedrijf

Corona-crisis als kans om opnieuw na te denken

De corona-crisis heeft het nieuws, ons dagelijks leven en ook de economie in haar greep. De situatie verandert dagelijks en momenteel kan niemand zeggen wat de toekomst in petto heeft. De corona-crisis stelt Lunor voor veel uitdagingen, maar laat ook kansen zien. Het middelgrote familiebedrijf telt 25 medewerkers en verspreidt handgemaakte brilmonturen. Met een weloverwogen crisisbeheersing kan de kracht van een bedrijf in deze tijden worden aangetoond: Al vroeg kon het werken aan een thuiskantoor mogelijk worden gemaakt voor een groot deel van de werknemers. Een werkende digitale infrastructuur is daarbij een vereiste.

Eigen fabricage als groot voordeel

Lunor vervaardigt al haar glazen met de hand; monturen van acetaat en roestvrij staal worden geproduceerd in kleine fabrieken in Duitsland en de bekende titanium monturen in Japan. Lunor onderhoudt langdurige relaties met haar leveranciers, waardoor het goed doorstaan van de crisis van enorm belang is. Vooral in tijden waarin afhankelijkheid van leveranciers tot onzekerheden kan leiden, is één beslissing van afgelopen jaar duidelijk een stap in de goede richting geweest: het openen van een eigen productie.

Sinds 2019 zijn de eerste Lunor frames ook zelf geproduceerd in de dochteronderneming LUMAG (Lunor Manufaktur Gesellschaft), niet ver van het hoofdkantoor in het noordelijke Zwarte Woud. Het motto van Lunor is altijd geweest om in relatief kleine series te produceren, met de hoogste kwaliteitsnormen en zo lokaal mogelijk. De beslissing om de productie niet opnieuw uit te besteden, druist in tegen de algemene trend van globalisering en uitbesteding, maar blijkt een extra bescherming te zijn in tijden van crisis – en sluit aan bij de filosofie van Lunor om zo regionaal mogelijk te werken.

Lessen voor de toekomst

CEO Michael Fux verwelkomt de maatregelen van de politici: “Korte tijd, uitstel van belasting en opschortingen van aflossingen, evenals eenvoudige leningen zijn uiterst nuttig voor middelgrote bedrijven nu – als ze snel genoeg aankomen.” Fux stelt zich ook voor dat zowel bedrijven als werknemers die een salarisverlaging moeten verwachten ondersteuning nodig hebben bij huurbetalingen. “Na een crisis moeten mensen, bedrijven en politici worden beoordeeld op hoe ze in de crisis hebben gehandeld. Aan de andere kant is het dan tijd om van de lessen uit de crisis te leren en deze nieuwe kennis te implementeren. Ik denk dat het een goed idee is om verder te gaan met digitalisering. Het moet voor iedereen, maar vooral voor kleine bedrijven, gemakkelijker worden gemaakt om mobiele oplossingen te vinden en thuiswerken mogelijk te maken. Om dat te realiseren, moeten we echter vertrouwen op de juiste infrastructuur. ”

Op dit moment kan Lunor haar bedrijfsactiviteiten voortzetten, ook al is de orderpositie bijna stilgevallen. Michael Fux heeft hierop gereageerd met kortere openingstijden. Veel opticiens beperken hun activiteiten ook tot noodoperaties om zichzelf en hun klanten te beschermen tegen infectie. Desalniettemin kijkt Fux met vertrouwen vooruit naar de komende maanden: “We blijven er voor onze partners om hen te ondersteunen. Elke crisis zal ooit voorbij zijn en dan willen we samen weer aan de slag! ”

Meer informatie

https://lunor.com/

Gepubliceerd op: 30-04-2020

Reacties

Comments