De twee grootste televisiefabrikanten, LG en Samsung, zijn het oneens over wat de beste manier is om naar 3D-tv’s te kijken. Het meningsverschil kan zorgen voor een grote verschuiving op de markt. Als wordt gekeken naar wereldwijde verkoopaantallen is Samsung marktleider gevolgd door LG. Laatstgenoemde liet eerder al weten dat het de verkoop van 29 miljoen (65 procent van de verkoop van Samsungtelevisies) naar veertig miljoen (80 procent van de verkoop van Samsung) wil verhogen, mede door de verkoop van 3D-televisies.
Na uitspraken van beide bedrijven lijkt het erop dat 3D in ieder geval gaat zorgen voor een splitsing van de markt. Zo heeft Samsung laten weten in te zetten op 3D-tv”s die een nieuwe soort bril met batterijen nodig hebben. De actieve-sluiterbril, waarvan de brillenglazen om en om geblindeerd worden om ieder oog steeds een beeld uit een iets andere hoek aan te reiken, is zo ontworpen dat de elektronica zich grotendeels in de pootjes van de 3D-bril bevindt. Hierdoor zou de bril minder zwaar op de neus drukken tijdens gebruik. Daarnaast zouden de brillen er volgens Samsung mooier uitzien en voor een betere beeldkwaliteit zorgen.
LG heeft juist negatieve ervaringen wat betreft dat laatste punt, zo zou de bril zorgen voor een flitsen in het beeld. De fabrikant maakte daarom onlangs bekend te stoppen met de batterijbrillen en te kiezen voor de 3D-brillen bekend uit de bioscoop. Ook Vizio, een tv-fabrikant die zich vooral op het goedkopere segment richt en groter is dan LG in de Verenigde Staten, richt zich op de vertrouwde 3D-brillen uit de bioscoop.
Yoon Boo-keun, hoofd van de tv-afdeling van Samsung, beweert dat LG ondanks het standpunt nog steeds de actieve-sluiterbril produceert. Volgens LG worden de brillen nog steeds gemaakt voor tv’s uit het hoogste segment omdat die nu nog beter werken met de nieuwste modellen 3D-brillen. LG erkent overigens dat de resolutie van een 3D-scherm vermindert bij gebruik van een traditionele bril, maar uit onderzoek zou blijken dat consumenten dit verschil niet zien.
(bron: www.nu.nl)