ABN AMRO, ING en Rabobank starten met mobiel betalen

ABN AMRO, ING en Rabobank starten dit jaar de mogelijkheid om met een mobiele telefoon bij de kassa van winkels te betalen. De drie banken zullen daartoe in de zomer een eerste introductie doen in Leiden met een grote groep consumenten, winkels en horecagelegenheden.

Deze zomer zullen de drie banken mobiel betalen als eerste introduceren in het centrum van Leiden. Specifiek voor de introductie in Leiden werken de banken samen met KPN en MasterCard. De introductie start met circa 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiele aansluiting bij KPN. Zij kunnen bij een groot aantal winkels en horecagelegenheden in het centrum van Leiden mobiel betalen.

Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Leiden: De gemeente Leiden is enthousiast over dit initiatief dat de economische bedrijvigheid kan stimuleren voor zowel winkeliers als winkelend publiek. Als kennisintensieve stad levert de Gemeente Leiden ook graag een actieve bijdrage om mobiel betalen tot een succes te maken.” (wethouder  van Financi??n, Economie en Bereikbaarheid van Leiden, Robert Strijk)

Samenwerking banken

Om de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben de drie banken het samenwerkingsverband “Mobiel Betalen Nederland” (MBN) ge??nitieerd. Ten behoeve van een open en toegankelijke infrastructuur werkt MBN intensief samen met diverse aanbieders binnen die betaalinfrastructuur. Het samenwerkingsverband blijft actief tot de introductie in Leiden is afgerond, naar verwachting eind 2013. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen.

Mobiel betalen aan de kassa

Steeds meer consumenten hebben een mobiele telefoon met NFC-mogelijkheden (Near Field Communication). Dat betekent dat zij de mobiele telefoon kunnen gebruiken voor het betalen aan de kassa. Gemak en snelheid zijn daarbij de grootste voordelen voor de consument en winkelier. De veiligheid van de betaling is vergelijkbaar met het huidige pinnen.

Consumenten hebben hun telefoon altijd bij zich en mobiel betalen voor kleine bedragen gaat vaak sneller dan betalen met contant geld of het huidige pinnen.  Winkeliers hebben voordeel van de snelheid van betalen. Zij kunnen meer klanten helpen in kortere tijd. Daarnaast neemt hiermee het gebruik van contant geld verder af, waardoor de veiligheid en efficiency voor winkelier en consument toeneemt.

De consument rekent af door de mobiele telefoon die geschikt is voor mobiel betalen tegen een contactloze betaalautomaat  te houden. Lage bedragen kunnen direct worden afgeschreven van de bankrekening van de klant,  voor bedragen boven 25 euro is een pincode verplicht. De contactloze betaalautomaat bij de winkelier kan ook direct worden gebruikt voor andere contactloze Maestro of V PAY betalingen met een mobiele telefoon of een contactloze betaalpas.