Bedrijfschap positief over toekomst ambachten

Wie wil er tegenwoordig nog meubelmaker, opticien of pedicure worden? Genoeg jongeren, is de overtuiging van Hoofdbedrijfschap Ambachten, ze moeten alleen even geprikkeld worden.

 

Donderdag 19 april was het Ambachtendag, 600 leerlingen van de basisschool en het vmbo gaan bliksemstage lopen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Haarlem. De Ambachtendag wordt geopend door de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. De dag wordt voor de tweede keer georganiseerd door Jinc, de vereniging die bedrijven en scholen aan elkaar koppelt.

 

In 2020 zijn er 250.000 vakmensen nodig, zo becijferde het Hoofdbedrijfschap Ambachten onlangs. „Wat nu gezaaid wordt, kunnen we over een aantal jaar oogsten. Ofwel, iedere jongere die nu begint met een ambachtelijke studie, heeft over een aantal jaar een mooie plek op de arbeidsmarkt”, aldus een woordvoerster.

 

De tekorten zitten nu vooral in de sectoren gezondheidstechniek, gespecialiseerde bouw en creatieve beroepen. „Door de vergrijzing is er de komende jaren meer behoefte aan gezondheidstechnische beroepen. Maar we merken dat jongeren onbekend zijn met bijvoorbeeld het vak opticien of audicien, tenzij iemand in hun directe omgeving dat werk doet. Onbekend maakt onbemind”, aldus Jos ter Haar van SVGB Kenniscentrum, de organisatie die zich inzet voor de belangen van de specialistische vakmensen.

 

bron: telegraaf.nl