Brillenverkoper van Rembrandt te zien in Leiden

De gemeente Leiden en Mueum De Lakenhal hebben het vroegst bekende schilderij van Rembrandt van Rijn gekocht: Brillenverkoper uit 1623-1624. Daarmee heeft Leiden voor het eerst een schilderij van de Hollandse meester in bezit.

Rembrandt schilderde het omstreeks zijn zeventiende in zijn geboortestad Leiden. In het werk, 21 bij 17,8 centimeter groot, ongeveer een A4-tje, is zijn hand al zichtbaar, zegt conservator Christiaan Vogelaar. “Zijn losse manier van schilderen, het Clair-obscur, de modellen naar het leven ” allemaal op een jonge, nog wat onbeholpen manier.” Het schilderijtje maakte oorspronkelijk deel uit van een serie van vijf kleine paneeltjes, met als onderwerp de vijf zintuigen. Twee van de drie overgebleven schilderijen (het “gevoel” en het “gehoor”) bevinden zich in een particuliere collectie in New York. Het derde paneel (het “zicht”) wordt straks, met de verwerving door de stad Leiden en Museum De Lakenhal, voor het Nederlandse cultuurbezit behouden. 
 

Het werk is gekocht van een particulier. De hoogte van het bedrag en de identiteit van de  verkoper worden niet bekendgemaakt. Vogelaar wil wel kwijt dat het iemand is die graag wilde dat het schilderij in Leiden terecht zou komen.

Bron: NRC
Foto: De Lakenhal