CECOP naar Nederland?

De Spaanse inkooporganisatie CECOP heeft voet gezet op Britse bodem en nu zijn pijlen op Duitsland gericht. CECOP ziet ook potentie in Nederland, hoewel onze markt internationaal wordt beschouwd als volgroeid, met de belangrijke nationale inkoopgroepen Centrop en Optitrade, die elk 500 leden hebben. Het aantal opticiens in Nederland wordt internationaal niet als ‘enorm’ gezien, maar de Nederlandse optiekmarkt staat in goed aanzien, met per winkel een gemiddelde verkoop van 2 tot 3 brillen per dag en een lenzenomzet die varieert van 50 duizend tot 75 duizend euro per jaar.
Wanneer een groot aantal Nederlandse opticiens zich bij een inkoopgroep met een Europese spreiding aansluiten, zou een sterkere vuist gemaakt kunnen worden naar de leveranciers.

In Europa zijn in totaal 1.814 optiekfilialen aangesloten bij CECOP: 1300 in Spanje, 90 in Portugal, 350 in Itali?? en 74 in Hongarije. De groep vestigde zich in 2002 in Portugal en in 2005 in Itali??. Van de 200 Britse opticiens die CECOP heeft benaderd, hebben 45 toegezegd zich bij de groep aan te sluiten.