Dark & Light opnieuw Beste Goede Doel van Nederland

Dagblad Trouw heeft voor de tweede keer op rij stichting Dark & Light uitgeroepen tot ‘Het beste goede doel van Nederland’. Vorig jaar in de categorie medisch en dit jaar in de categorie internationale samenwerking. Dit blijkt uit de Trouw Top-50 van goede doelen die vandaag is gepubliceerd.

 

Dark & Light is uiteraard erg blij met deze erkenning. Directeur Ten Hove: “Ik vind dit een bijzondere prestatie, aangezien de selectiecriteria zijn aangescherpt. Het bevestigt dat bestrijding van blindheid en inclusie van mensen met een handicap effectief bijdraagt aan de bestrijding van armoede in ontwikkelingslanden.”

 

Totstandkoming
De ranglijst is ontleend aan een onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie (ECSP). Het CIGD en het ECSP hebben bij de goede doelen informatie opgevraagd over de opzet van de organisatie, het niveau van transparantie en de manier waarop projecten worden aangepakt.

 

Die informatie is getoetst aan wetenschappelijke criteria die elk voor zich voorspellende waarde hebben voor de maatschappelijke prestatie van goede doelen. Zo neemt de kans op succes toe bij goede doelen die transparant zijn en de doelgroep betrekken bij strategie en ontwikkeling van projecten.

 

Ook samenwerking met andere organisaties en het inschakelen van experts bij het bedenken en halen van doelstellingen, zijn belangrijke criteria.

 

Dark & Light
Stichting Dark & Light is opgericht in 1982 en heeft als doelstelling: bestrijden van vermijdbare blindheid en inclusie van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden. De stichting is actief in twaalf landen in Afrika en Azië met ruim 40 projecten.

 

Dark & Light heet vanaf 1 januari 2012 Light for the World. Reden van deze naamswijziging is de recente toetreding tot een confederatie van gelijksoortige hulporganisaties in Europa.