De strijd om de consument begint vaker via het internet

69% van alle reizen wordt inmiddels online geboekt terwijl dit in 2001 nog 20% was. In toenemende mate gebruikt de consument internet om aankopen voor te bereiden of daadwerkelijk te doen. Niet alleen op reisgebied, maar ook kleding, boeken, reizen, schoenen, bruin en witgoed, levensmiddelen en zonnebrillen worden gespot en gekocht via internet. En waarom ook niet.

 

Gemak, ervaringen delen, overzicht, drempelverlagend
Winkelen via het internet biedt veel voordelen. De klant hoeft zich niet uitsluitend te verlaten op de mening van de aanbieder, maar kan zich breder informeren met prijzen vergelijken of ervaringen van andere klanten delen. Er kan razendsnel door het aanbod gesneld worden. Product filmpjes kunnen bekeken worden en producten kunnen tot in detail bekeken worden. Dat laatste om een noodzakelijk stuk beleving aan het virtueel shoppen toe te voegen. Er mag geen twijfel bestaan. Want het aanraken van het product is iets dat internet node mist. Maar om zo dicht mogelijk bij de echte beleving te komen zijn er andere oplossingen verzonnen. Zoals inzoomen op producten, 360 graden draaien en digitale passen.

 

Meer beleving prikkelt meer klanten
Digitale paskamers maken meer en meer onderdeel uit van de aankoopondersteuning en de totale klantbeleving. H&M biedt haar publiek tegenwoordig de mogelijkheid om online kleding te passen en daardoor snel te combineren. Lees, meer te kopen. Er zijn lingeriemerken die digitale paskamers openen voor alle maten. Waarom? Om de klant optimaal van dienst te zijn op een plek waar de klant dat wil en op een manier zoals de klant dat wenst. Thuis in een zo passend mogelijke setting en op elk moment van de dag. Ook naar sluitingstijd en met de belofte dat je online kan zien hoe het staat.  

 

Online brillen passen… maakt dat nu het verschil?
In de optiek maakt de pionier Brilonline, het voor de zelfstandige opticien al enige tijd mogelijk om klanten digitaal brillen te laten passen. Inmiddels maakt deze klantbeleving onderdeel uit van sites van meer dan honderd opticiens in Nederland. Daarbij nemen zij een voorsprong op de toekomst. De bezoekersaantallen van de digitale paskamer liegen er niet om en stijgen wekelijks met duizenden bezoekers. Met een simpele klik is een bril gepast. De klant kan daadwerkelijk zien hoe de bril staat en hoeft zich niets in te beelden. Het montuur kan ingezoomd worden waardoor geen detail verborgen blijft. Nieuwe collecties of opruimingen kunnen actiever en gerichter onder de aandacht gebracht worden door ze bijvoorbeeld naar de klant te mailen. De klant hoeft niet langs te komen, de collectie komt langs bij de klant.

 

Geen sprong in het diepe
Dat de digitale paskamer geen sprong in het diepe is, blijkt uit de  genomen stappen van grootwinkelbedrijven. Ook zij hebben digitale paskamers geïntegreerd in hun sites. Zij gaan daarbij zelfs nog een flinke stap verder en willen ook online brillen gaan verkopen op basis van bestaande recepten. Onder het mom: nog meer gemak en voordeel voor de klant. Kom niet naar de winkel, wij komen naar u. Feitelijk is het pure klantenbinding en een manier om de conversie te verhogen.

 

De optiekbranche is in beweging
Of we het willen of niet de optiekbranche is in beweging. We staan in een nieuw tijdperk dat internet heet en een flinke tijd geleden al is ingeluid met de komst van online lenzenverkoop. Maar daar houdt het niet op. De klant van de opticien verandert en zal voor optiekzaken meer en meer internet gebruiken. Eenvoudigweg omdat ze het gemak van internet gewend zijn vanuit andere branches en het daardoor als vanzelfsprekend ook wensen voor optiek zaken. Spelen we daar niet op in, dan laten we klanten aan onze (digitale) deur voorbijgaan.