Essilor boekt flinke omzetstijging in eerste kwartaal

Essilor International boekte in het eerste kwartaal van 2008 een omzetstijging van 10,2 procent. De geconsolideerde inkomsten voor dit kwartaal bedragen 762,2 miljoen euro; een toename van 3,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007.
De like-for-like-groei bedroeg 6,2 procent, hetgeen overeenkomt met de aangekondigde jaarlijkse groeidoelstelling van Essilor International. Veranderingen met betrekking tot consolidaties waren in de betreffende periode verantwoordelijk voor 4 procent van de groei, die hoofdzakelijk (3,3 procent) voortkwam uit overnamen in 2007. De overige groei werd veroorzaakt door overname van bedrijven sinds 1 januari. Het negatieve wisselkoerseffect van 6,6 procent was met name toe te schrijven aan de daling van de dollar met 13,9 procent ten opzichte van de euro en in mindere mate van het Engelse pond sterling met 12,6 procent.
??
In Europa werd de groei be??nvloed door de ongunstige vergelijking met de like-for-like groei van 8,6 procent in het eerste kwartaal van 2007. Bovendien was sprake van aanzienlijk minder verkoopdagen dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Duitsland en de Oost-Europese landen rapporteerden goede prestaties.
In de Verenigde Staten bleef de vraag over het algemeen groot en was de groei met name te danken aan de succesvolle lancering van de nieuwe generatie getinte brillenglazen van Transitions?? en van de Crizal Avanc”?? brillenglazen met Scotchguard” Protector.
??
Dochterondernemingen in de regio Azi?? en Oceani?? rapporteerden een sterke groei, met uitzondering van Australi??, waar momenteel sprake is van een laagconjunctuur. De zakelijke prestaties van Japan kwamen overeen met die van voorgaande jaren, terwijl China, de ASEAN-landen en India zich konden verheugen met solide groei en constante verbetering van de productmix.
Brazili??, Argentini?? en Mexico tot slot, rondden dit kwartaal met zeer goede resultaten af.
??
Sinds het begin van 2008 heeft Essilor het aantal ondernemingen in Noord-Amerika, Europa en Azi?? uitgebreid, waarmee naar verwachting een totaal van 64 miljoen euro aan omzet in een volledig jaar zal worden geboekt.
??
De receptslijperijen die Essilor International heeft overgenomen zijn Interstate Optical, Advance Optical Sales, Empire Optical of California en Future Optics in de Verenigde Staten, en Rainbow Optical Labs in Puerto Rico en WestLab Optical in Canada. In Europa heeft Essilor behalve het toonaangevende Italiaanse bedrijf in recept- en voorraadbrillenglazen, Galileo, ook haar Bulgaarse distributeur, Optymal, en de Nederlandse leverancier van precisieapparatuur voor de optiekmarkt, O’Max, overgenomen. In India heeft Essilor de receptslijperij Rx 20/20 gekocht. Nikon-Essilor heeft bovendien aangekondigd een minderheidsbelang te hebben genomen in Encore Optics, een receptslijperij in Connecticut in de Verenigde Staten.