Foetus heeft mogelijk zicht in baarmoeder

Het is mogelijk dat foetussen al in de baarmoeder kunnen zien. Dat blijkt uit lichtmetingen van Italiaanse wetenschappers. De hoeveelheid licht die doordringt tot de baarmoeder is voldoende om een foetus al voor de geboorte de eerste visuele ervaringen te bezorgen. Als een vrouw naakt in het licht staat, bereikt namelijk ongeveer 0,1 tot 1 procent van dat licht haar ongeboren baby. Dat schrijft onderzoeker Marco del Giudice van de Universiteit van Turijn in het wetenschappelijk tijdschrift Developmental Psychology.

Tot nu toe werd aangenomen dat foetussen alleen hun smaakzin, reukzin en gehoor ontwikkelen in de baarmoeder. Maar de nieuwe onderzoeksresultaten suggereren dat een ongeboren baby genoeg licht heeft om ook zijn ogen al te gebruiken, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist. In de laatste twee maanden voor de geboorte zou het visuele systeem van een foetus volwassen genoeg zijn om visuele ervaringen op te doen. De wetenschappers hebben echter niet onderzocht of ongeboren baby’s ook daadwerkelijk gebruik maken van het licht in de baarmoeder.

De verlichting van de baarmoeder is verder sterk afhankelijk van externe factoren, zoals het licht waaraan een vrouw wordt blootgesteld en de dikte van haar buik. Waarschijnlijk hebben niet alle foetussen dus de beschikking over voldoende licht om hun visuele systeem te ontwikkelen voor de geboorte.