GfK: twintigers en dertigers vrijgevig met Sint en Kerst

Met het heerlijk avondje achter de rug en Kerstmis in het verschiet heeft 60% van de Nederlanders nog een reden om cadeaus te kopen.

 

Vooral twintigers (71%) en dertigers (77%) zijn vrijgevig. Voor één op de vijf Nederlanders echter zijn Sinterklaas en Kerstmis geen reden om cadeaus te kopen. Dit zijn vaak 50-plussers. Opvallend: 15% van de ondervraagden weet nog niet of ze cadeaus gaan kopen voor de feestdagen.

 

Bestedingen

 

57% van de mensen die cadeau-inkopen doen denkt ongeveer evenveel te besteden als vorig jaar. 33% van de respondenten geeft echter aan minder te besteden dan vorig jaar. De voornaamste reden is het feit dat mensen minder te besteden hebben. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat ze een lager bedrag hebben afgesproken om cadeaus te kopen. Slechts 5% geeft aan meer te besteden, dit zijn vooral jongeren.

 

Sinterklaas versus de Kerstman

 

De reden om minder te besteden aan cadeaus heeft voornamelijk te maken met de economische situatie, maar hier heeft de Sint weinig last van. 31% van de Nederlanders koopt zowel voor Sinterklaas als Kerstmis cadeaus. Vorig jaar was dit nog 38%.

 

Van alle Nederlanders die cadeaus kopen voor de feestdagen koopt 44% alléén voor Sinterklaas. 24% van de Nederlanders, met name ouderen, koopt alléén cadeaus voor Kerstmis. In totaal koopt dus 75% cadeaus voor Sinterklaas tegenover 55% die cadeaus koopt voor Kerstmis. Het lijkt dus een gelopen race voor de Sint, maar meestal slaat de kerstkoorts later toe.