Marbiz Maatwerk introduceert optiekopleiding ‘Ondernemend Opticien’

In september 2012 start Marbiz Maatwerk, de managementacademie voor retail en business-to-business van ROC Eindhoven, met een nieuwe voltijdsopleiding voor aankomend opticiens. Het doel van deze opleiding, genaamd ‘Ondernemend Opticien’, is om in twee jaar ondernemende zelfstandige opticiens op te leiden. Essilor, wereldmarktleider in oogoptische producten, zal actief participeren in de opleiding. Het bedrijf levert onder andere de benodigde apparatuur, verzorgt gastcolleges en stelt stageplaatsen beschikbaar bij zelfstandige vakopticiens in de regio.

 

Ondernemend opticien is een van de weinige BOL (voltijds) optiekopleidingen in Nederland en is de eerste opleiding die optiek, ondernemerschap en visagie combineert. “Ondernemend Opticien is dus anders dan de bestaande opleidingen,” vertelt Marie-Louise Jacobs, general manager bij Marbiz Maatwerk. “De opleiding is verkort, intensief en er wordt gewerkt in kleine klassen van 15 tot 18 studenten. Er is veel aandacht voor begeleiding vanuit de praktijk. Naast diverse stages zullen de lessen gegeven worden door docenten uit het bedrijfsleven: opticiens die de technische optiekvaardigheden onderwijzen, een visagist en stylist om de studenten te leren adviseren over passende make-up, kleuren en modetrends en een ervaren ondernemer die de studenten lesgeeft over marketing- en verkooptechnieken, bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie, personeelszaken en management. De studenten ontvangen bij het afstuderen dan ook twee diploma’s: één voor opticien en een door de overheid goedgekeurd CE certificaat Ondernemerschap.”

 

Volgens Geert Fernhout, manager business development Benelux & Nordics bij Essilor, is er binnen de optieksector behoefte aan een nieuwe opleiding. “Wij geloven in het bevorderen van ondernemerskwaliteiten bij aanstaande opticiens. Op die manier zijn zij straks in staat om zich te profileren in de snel innoverende optiekmarkt. Bovendien is de opleiding tot opticien nog behoorlijk onbekend bij decanen en studenten. Met Ondernemend Opticien wordt het vak aantrekkelijker voor jongeren. De opleiding geeft de jonge ondernemende opticien een betere start voor een succesvolle carrière in de optiekmarkt.”