Netvliescamera in ziekenhuis voorkomt gesleep met baby’s

oogfonds

 

Het Oogfonds wil vijf ziekenhuizen voorzien van netvliescamera’s om te jong geboren baby’s ter plekke te kunnen onderzoeken. Nu moeten deze couveusebaby’s vaak – met alle risico’s van dien – vervoerd worden naar een academisch ziekenhuis.

 

Bij zeer vroeg geboren baby’s kunnen de bloedvaten van het netvlies ongecontroleerd gaan woekeren, waardoor bloedingen ontstaan. Hierdoor kan het netvlies loslaten met blindheid of slechtziendheid als gevolg. Jaarlijks worden 2.000 baby’s onderzocht, die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken of met een geboortegewicht minder dan 1.500 gram. Voor 200 baby’s is behandeling noodzakelijk.

 

Prematuren Retinopathie (of kortweg ROP) is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in Nederland. Vervoer van deze jonge couveusebaby’s is belastend voor de long- en hartfunctie, zeker als het kindje niet in optimale conditie is. Met de netvliescamera kan een specialist via digitale foto’s zonder transport van het kind advies vragen aan een collega uit en gespecialiseerd centrum.  Grondige screening van te vroeg geboren baby’s op ROP is van cruciaal belang. Tijdige ontdekking en behandeling met laser is effectief bij ongeveer 90% van de kinderen.

 

In aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, beschermvrouw van het Oogfonds, krijgt Dr. Sminia van Medisch Centrum Alkmaar op woensdag 3 oktober de eerste netvliescamera van het project New Born Eyes overhandigd. Het project New Born Eyes wil een sterke impuls geven aan het voorkomen van blindheid bij kinderen.

 

De eerste twee netvliescamera’s heeft het Oogfonds kunnen aanschaffen door een bijdrage van de Vriendenloterij; drie camera’s wil het Oogfonds financieren door fondsenwerving. De enige hoogleraar kinderoog-heelkunde professor dr Nicoline Schalij-Delfos is leider van een grote studie naar ROP; zij heeft het Oogfonds geadviseerd welke ziekenhuizen in aanmerking komen voor een netvliescamera.

 

Voor meer informatie: Neem contact met op met Peter van den Besselaar, Bex*communicatie, telefoon 040 2945252 of 06 53491539. Email: [email protected]