Officiële start samenwerking Ergra en Oogzorgnetwerk

6 december jl. is in Het Oogziekenhuis Rotterdam een convenant getekend door Ergra – Instituut voor Beter Zien en Het Oogzorgnetwerk. Ergra staat garant voor de bezetting van de OOGbus met optometristen die speciaal zijn opgeleid om in de bus 60+-ers te screenen op oogaandoeningen. Kees Sol, lid Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis Rotterdam, oorspronkelijke initiatiefnemer van Het Oogzorgnetwerk: “Het Oogzorgnetwerk is zeer verheugd over de samenwerking met Erga, aangezien de OOGbussen hierdoor continue verzekerd zijn van in oogzorg gespecialiseerd personeel.” Marc Asselbergs, directeur Ergra, vult aan: “Door deze samenwerking wordt de kwaliteit van oogzorg die in de OOGbus wordt gegeven, gegarandeerd”.

 
De OOGbus staat bij instellingen als woonzorgcentra om bewoners en omwonenden van 60+ oogheelkundig te onderzoeken. Hierdoor is het mogelijk om oogzorg zo dicht mogelijk bij mensen thuis aan te bieden. In de OOGbus wordt een optometrisch onderzoek door een optometrist gedaan, o.a. worden de oogdruk en oogsterkte gemeten. Direct na het onderzoek informeert de optometrist de cliënt over eventuele oogaandoeningen. Indien nodig, vindt direct een doorverwijzing naar de lokale opticien, of naar de oogarts via de huisarts plaats.

 

Sinds delancering in 2008 zijn inmiddels meer dan 50.000 mensen gescreend. Op dit moment rijden er vijf OOGbussen. De bedoeling is dat eind 2012 vijfentwintig OOGbussen door geheel Nederland rijden.