Omzet detailhandel vrijwel onveranderd

Nederlandse detailhandelaren hebben in de maand september een fractie (0,1 procent) minder omzet geboekt vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. 

De prijzen waren 1,8 procent hoger, terwijl het volume 1,9 procent kromp. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet pakte iets lager uit door een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Zonder dit effect groeide de omzet bijna 3 procent en het volume circa 1 procent.

Opvallend is dat de non-foodwinkels in september ongeveer een vergelijkbare omzet behaalden als een jaar eerder, na 5 maanden krimp. Na correctie van het koopdageffect groeide de omzet met bijna 2 procent. Vooral de omzet van de winkels in consumentenelektronica, textielsupermarkten en bovenkledingwinkels lag hoger dan een jaar geleden.

Winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet in september ongeveer 4 procent toenemen. De postorderbedrijven en internetwinkels zetten ruim 5 procent meer om. Tankstations noteerden een omzetdaling van 0,3 procent.