Omzetstijging van ruim 5 procent voor Essilor International

Essilor International, een van de grootste aanbieders van oogoptische producten ter wereld, heeft in de eerste negen maanden van 2008 een omzet gerealiseerd van 2.278 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. De omzet over het derde kwartaal steeg van 723,5 miljoen euro in 2007 naar 757,6 miljoen in het derde kwartaal van 2008.

De resultaten per regio liepen sterk uiteen. In Europa steeg de omzet over de eerste negen maanden naar 1022,6 miljoen euro, een bescheiden groei van 2,7 procent. In Duitsland, Nederland en Oost-Europa -met name Rusland- was er echter sprake van een sterke groei. In Frankrijk was de groei matig, terwijl de verkoopcijfers in Spanje, Itali?? en Groot-Brittanni?? duidelijk te lijden hadden onder het moeizame, economische klimaat. De omzet in Noord-Amerika steeg met 6,3 procent naar 945,1 miljoen euro. In Azi?? werd een omzetstijging van 8,8 procent genoteerd. De omzet steeg in vrijwel alle landen en kwam uit op 211,6 miljoen euro. De grootste stijging werd gerealiseerd in Latijns-Amerika, waar de omzet met 20,1 procent steeg naar 98,5 miljoen euro.

In het derde kwartaal werden vier overnames afgerond, waarvan twee in Europa: Nika GmbH in Duitsland en Omega Optix, dat twee oogoptische laboratoria heeft in Tsjechi?? en Slowakije. De beide andere overnames waren Optimatrix in de USA en Sankar & Co in India. In het totaal nam Essilor in de eerste negen maanden van 2008 al zeventien bedrijven over, die samen een omzet realiseren van 78 miljoen euro. In oktober werd bovendien de overname van Satisloh afgerond (omzet 252 miljoen euro per jaar) en werd 51 procent van de aandelen in TechnoPark verworven, een joint venture met twee laboratoria voor oogoptische producten in Brazili??.