Online zoektocht naar baan verkort werkloosheid ?

Het zoeken van een baan via internet verkort de duur van werkloosheid van werkzoekenden met 25 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute for the Study of Labor. De onderzoekers hebben nu een eerdere studie die zich richtte op de periode 1998 tot 2000 herhaald.

 

Uit deze eerdere studie bleek dat de werkloosheid juist langer duurde bij het gebruik van internet in de zoektocht naar een baan. Na dertig weken was 20 procent van de Amerikaanse werkzoekenden die gebruik maakten van internet nog werkloos, tegenover 24 procent van de werkzoekenden die zich beperkten tot offline zoeken.

 

Effectief
Uit het vernieuwde onderzoek blijkt dat de meest effectieve methoden om een baan te vinden zijn: het benaderen van vrienden en kennissen via internet, het versturen van cv’s, het invullen van sollicitatieformulieren en het bekijken van vacatures. 48 procent van deze activiteiten vindt online plaats.

 

Volgens de onderzoekers heeft de verandering mogelijk te maken met de sterk verbeterde banensites. Naast commerciële sites als Monsterboard bestaan er nu ook banensites van de overheid en lokale en beroepspecifieke sites. Daarnaast maken tegenwoordig de meeste mensen gebruik van internet, hierdoor zijn werkzoekenden verbonden met veel meer bedrijven en andersom.

 

Social media
Uit het eerdere onderzoek bleek al wel dat personeel dat toegang tot internet heeft op de werkvloer, veel vaker van baan wisselt dan personeel dat in de huidige baan geen internet tot zijn beschikking heeft. De verwachting is nu dat social media de komende tijd een steeds effectievere rol gaan spelen bij het zoeken naar een baan.