Ook oog beschikt over stamcellen

Amerikaanse onderzoekers hebben stamcellen ontdekt in de achterzijde van onze ogen. De cellen lijken vrij eenvoudig te oogsten voor toepassing in je eigen lichaam. De cellen werden gevonden in een pigmentlaag achter in het oog, en hebben onder de juiste omstandigheden buiten het lichaam actief gedeeld. Cell publiceert dat op vrijdag.

De wetenschappers haalden de tot nu toe gevonden oogstamcellen allemaal uit net gestorven mensen, maar benadrukken dat levende pati??nten er ook over beschikken. Omdat de cellen niet alleen in de pigmentlaag zitten maar ook in de vloeistof daaromheen, zouden ze er eenvoudig met een naald eruit gehaald kunnen worden.

Voordeel
Gelukkig is dit een handeling die oogchirurgen vaak uitvoeren. Het grote voordeel is vooral dat het een veel kleinere ingreep is dan het bereiken van de andere plekken waar we stamcellen vandaan kunnen halen, zoals beenmerg.

De cellen lijken multipotent, wat wil zeggen dat ze nog meerdere celtypen kunnen worden. Of alle bestaande typen mogelijk zijn weten de onderzoekers nog niet. Als mooie bijkomstigheid zouden de cellen omgekeerd ook in het oog aangestuurd kunnen worden. Ze zijn dan misschien bruikbaar om verouderingsproblemen met het zicht op te lossen.