Retinascherm nieuwe iPad vermoeit ogen minder snel

Het nieuwe Retinascherm is volgens veel iPad-gebruikers één van de meest imposante nieuwe toevoegingen.

 

Een resolutie met twee keer zoveel pixels per inch zorgt ervoor dat je haast geen pixels meer kunt onderscheiden. Dit zorgt voor meer dan alleen luxe, aldus den Amerikaanse optometrist Gary Heiting. Hij stelt dat het scherm ook je ogen minder snel vermoeit.

 

Heiting is ook redacteur voor All About Vision, een site over verschillende optische onderwerpen. Hij beschrijft hoe de hogere resolutie ervoor zorgt dat je minder snel last hebt van de oogvermoeidheid waar computerschermen voor zorgen:

“Een belangrijke factor bij ‘computer vision syndrome’, oftewel de oogvermoeidheid bij computergebruik, is de schermresolutie. De nieuwe iPad zijn resolutie is twee keer zo groot als de iPad 2, met 264 ppi (pixels per inch) in plaats van 132. Hierdoor zullen mensen minder snel pixels onderscheiden, vooral bij kleine lettertypes. Het is niet alleen een vermaakskwestie of iets dat er mooi uitziet, maar het ook absoluut iets dat mettertijd voor visueel gemak zal zorgen.”

 

Dit zou ervoor kunnen zorgen dat meer iPad-bezitters een app zoals iBooks zullen gebruiken om boeken te lezen. Veel e-book-readers benutten e-ink, een technologie die optimaal leesgemak belooft door onder andere geen gebruik te maken van een backlight en een refresh rate.