De jaarwisseling is traditiegetrouw h??t moment om nieuwe plannen voor de onderneming te lanceren. Elk bedrijf en iedere werknemer kent het fenomeen. Vol trots presenteren directie en management aan het begin van het jaar fonkelnieuwe projecten.
Enthousiast wordt er geklapt. Vijf maanden later blijkt echter dat er van die nieuwe strategie weinig tot niets terecht is gekomen. “Dat komt niet zozeer doordat mensen weerstand tegen verandering hebben. Het echte verhaal is dat iedereen al tot zijn nek toe vol zit met werk.”
“Nog meer erbij stapelen heeft geen zin, als je niet eerst minder kansrijke activiteiten staakt”, zo luidt het advies van Frans van Loef, oprichter van Freecapacity. Hij is ervan overtuigd dat continu nieuwe idee??n ontwikkelen geen zin heeft, als leidinggevenden ook niet bereid zijn om keuzes te maken en het lef hebben om niet-lucratieve bedrijfsonderdelen te schrappen. “Als je de organisatie structureel overbelast, benut je domweg een deel van je capaciteit niet goed en zal het bedrijfsresultaat altijd tegenvallen.”
Bij reorganisaties gebeurt vaak hetzelfde, stelt Van Loef, die jarenlang zelf topmanagementposities in het bedrijfsleven bekleedde. “De kosten moeten gereduceerd worden en dus vliegen er mensen uit. Maar het werk van de ontslagen medewerkers verdwijnt niet. Dat blijft vrolijk liggen voor de achterblijvers. Hun taken worden uitgebreid. Maar dat kan je als leidinggevende niet eindeloos blijven doen. Op een goed moment is de maat echt vol en presteren mensen, hoe hard ze ook bereid zijn te werken, minder. “
Volgens Van Loef zal vrijwel elke ondernemer of manager dit fenomeen herkennen. “Het komt overal voor, of je nu een ziekenhuis, advocatenkantoor of energiebedrijf runt. Toch gaat iedereen vrolijk door met stapelen. Dat komt omdat het nu eenmaal aantrekkelijker is om iets nieuws op poten te zetten, dan om ergens de stekker uit te trekken. Dat voelt minder prettig en je scoort er doorgaans in eerste instantie geen punten mee. Toch is het noodzakelijk. Focussen op kernactiviteiten maakt bedrijven fit.”
” Van Loef adviseert ondernemers en manager zichzelf schaarste op te leggen. “Door schaarste te forceren, cre??er je scherpte en ruimte voor plannen die er echt toe doen. Stel jezelf en het team de vraag: wat als we nog maar vijf projecten mogen uitvoeren, welke zouden dan zijn? Mijn ervaring is dat de groep uitstekend in staat is de vijf meest relevante en lucratieve te kiezen.”
Een ander handig hulpmiddel is volgens Van Loef het schapprincipe. “Denk aan de schappen in de supermarkt. Die zijn altijd vol. Als de inkoper een nieuw product aan het assortiment wil toevoegen, moet hij er eerst eentje uithalen. Dit principe kun je ook prima op de werkvloer toepassen. Voor elk nieuw project dat je start, stop je er ten minste een, maar bij voorkeur twee. Zo maak je mankracht vrij voor nieuwe strategische plannen.”
Bron: Telegraaf/Paola van de Velde