Van Alle Kanten: Moderetail vlucht de stad uit

“De huren zijn te hoog en parkeren is een drama. Goede reden voor de modedetailhandel om massaal het stadscentrum te verlaten. Slecht plan, zeggen de meesten. Fashion hoort in de stad. Of toch niet? De ondernemers aan het woord.

 

Aad Boon, lid managementteam WE Europe (240 winkels): “WE zit per definitie alleen op de allerbeste winkellocaties. Dat geldt voor alle sterke formules. Want daar is het meeste publiek. We kijken naar alle mogelijke locaties. WE heeft bijvoorbeeld ook een succesvolle winkel in Alexandrium Rotterdam, maar in de meeste gevallen zitten we in het stadscentrum en ik zie dat niet zo snel veranderen. De grote formules kunnen de hoge huurlasten dragen. De speciaalzaken zitten vaak in de zijstraten van de duurste winkelcentra. Daar kunnen ze heel succesvol zijn, de huur ligt een stuk lager, maar er is toch voldoende kritische massa. Het zijn vooral deze modespeciaalzaken die onwijs belangrijk zijn voor de stad, want zij zorgen voor de afwisseling. Natuurlijk zijn er issues in de binnenstad, maar dan is het zinvoller om die op te lossen in plaats van naar de periferie te verhuizen. Mode hoort daar niet thuis. Fashion zoekt publiek op. Voor grote modeformules van meer dan 600 meter zou er plaats kunnen zijn in de periferie. Denk aan H&M of C&A. Maar ik vraag me ten zeerste af, of ze daar wel willen zitten. Ik zie het niet gebeuren.”

 

Jennie van Gelderen, bedrijfleider KvG, vrouwenmodezaak in buurtwinkelcentrum Makado in Purmerend: “Als ik in de binnenstad van Purmerend rondloop, zie ik dat het winkelaanbod daar erg rouleert. Ik zou daar niet willen zitten. We zitten hier nu al elf jaar in de buitenwijk, in winkelcentrum Makado, en het loopt hartstikke goed. We spelen ook in op het publiek in het winkelcentrum door een goedkoop aanbod. Maar goedkoop is niet meer goed genoeg tegenwoordig. Het moet én goedkoop én leuk zijn. En dat hebben we! Met als gevolg dat veel klanten die hier langslopen zomaar spontaan wat aanschaffen, terwijl ze eigenlijk naar de supermarkt gingen. Als we heel dure mode zouden verkopen, zou dat denk ik niet werken.”

 

Arno Pelle, lid van managementteam Voorwinden Modemall, ‘s-Gravendeel: “We zitten hier al heel lang, hebben al een paar keer verbouwd en uitgebreid. Ik denk dat we al zeker dertig jaar ‘te groot voor het dorp’ zijn. Vanuit een bestaande positie is het natuurlijk politiek makkelijker haalbaar om vergunningen te krijgen, dan wanneer je een compleet nieuwe weidewinkel wilt vestigen. Ik geloof ook niet dat de moderetail uit de steden gaat verdwijnen. Winkels zoals Voorwinden blijven de uitzonderingen. Er zijn ook talloze voorbeelden van binnensteden waar het ontzettend goed gaat met de modedetailhandel. Ik denk dat je altijd én-én zult houden. Door de groei van internetwinkels zal het aantal winkels wel afnemen. Je zult goed moeten zijn in het stadscentrum, of sterk in de periferie. Alles wat daartussen ligt, zal het moeilijk krijgen, vrees ik.”