Wat ogen vertellen over gezondheid

Hoewel sommigen geloven dat ogen een spiegel van de ziel zijn, beweren medische experts dat ze ook meer vertellen over onze gezondheid.

Door de ogen te bestuderen, kunnen dokters de eerste tekenen van lichte en levensbedreigende gezondheidsaandoeningen vaststellen. Oogartsen kunnen medische aandoeningen opsporen en behandelen door naar het netvlies, het lichtgevoelige vlies achter in het oog, te kijken. De aandoeningen zijn niet altijd beperkt tot oogziekten zoals cataract en glaucoom, maar zijn ook verbonden aan ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen.

Oogtest

De eerste tekenen kunnen worden opgemerkt nog voor de symptomen verschijnen. Daarom is het belangrijk regelmatig de ogen te laten testen. Wat je het beste kan doen om je ogen – en gezondheid – te beschermen is regelmatig je ogen laten controleren. Dit komt omdat de meeste oogziekten enkel zichtbaar zijn met gespecialiseerde apparatuur die bij de achterkant van het oog kan”, zegt specialist Larry Benjamin. Wat vertellen onze ogen dan juist?

Pupillen met verschillende vorm

De pupillen staan meestal symmetrisch, hebben dezelfde vorm en reageren op dezelfde manier wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Als de ene pupil groter of kleiner is dan de andere, kan er een onderliggend medisch probleem zijn. Volgens experts kan een verschil in grootte betekenen dat een persoon meer kans heeft op een hartaanval of hersentumor.

Droge ogen

Als ogen altijd droog en overgevoelig aan licht zijn, kan dat wijzen op een aandoening van het immuunsysteem, het syndroom van Sj??gren, waarbij de slijmvliezen van de mond en ogen te weinig vocht produceren. De aandoening treft vooral vrouwen ouder dan 40 met auto-immuunziekten, zoals reumato??de artritis of lupus.

Troebele ogen

Wanneer het zicht belemmerd wordt door een vertroebelde ooglens kan het zijn dat cataract de oorzaak is. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mensen. Bij jongere mensen wordt het meestal veroorzaakt als bijwerking van diabetes, tumoren en bepaalde medicijnen.

Jeukende ogen

Hoewel er veel dingen zijn die jeuk kunnen veroorzaken rond de ogen, zijn de meest voorkomende oorzaken allergische reacties. Het oog, en het gebied eromheen, is delicaat en gevoelig en kwetsbaarder voor infecties en allergie??n. Pollen in de lucht, stof en de vacht van bepaalde dieren kunnen allergische reacties opwekken. Als het oog en oogleden gezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen, kan dit een teken zijn van te weinig rust.

Tranende ogen

Tranende ogen kunnen wijzen op een infectie. Wanneer het oogvocht plakkerig is bestaat de kans op een bacteri??le infectie.

Bloeddoorlopen ogen

Als ogen er pijnlijk uitzien door gesprongen bloedvaten, kan dit een teken zijn van hoge bloeddruk.

Voeding aanpassen

Naast een regelmatige controle, zijn er ook enkele voedingstips die kunnen helpen om zicht en gezondheid te verbeteren. Studies tonen aan dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten, groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, het risico op een verminderd gezichtsvermogen beperken.

Ook voedingsmiddelen met veel lute??ne en zeaxanthine – zoals broccoli, ma??s, erwten, rapen en courgette – verminderen het risico op cataract. Bosbessen maken ogen minder snel moe. Het is ook aan te raden veel fruit te eten. Vooral abrikozen kunnen een goed zicht bevorderen.