Procornea webinar Coronavirus en contactlenzen

Coronavirus en contactlenzen. Deze combinatie riep de afgelopen periode veel vragen op, maar toonde ook (wederom) het belang van de contactlens voor de optiek aan. Procornea Nederland organiseerde een live webinar om antwoord te kunnen geven op vragen uit de markt, met daarin een belangrijke rol voor de eigen Ron Beerten en gastspreker Eef van der Worp.

De COVID-19-uitbraak lijkt over haar hoogtepunt heen te zijn en in steeds meer branches mogen de deuren weer open. Ron en Eef namen kort de intelligente lockdown onder de loep en concludeerden dat het eindresultaat niet veel onderdeed voor dat in landen met nog ingrijpendere maatregelen. Desondanks was het geen eenvoudige periode. De winkelstraten waren leeg en het was voor niemand mogelijk het werk op een normale manier voort te zetten.

Eigenlijk waren contactlenzen een zeldzaam lichtpuntje binnen de branche, merkten Ron en Eef op. Waar brillen en glazen zwaar werden getroffen, bleef de lenzenverkoop redelijk stabiel. Ook in de vorige crisis -in 2008- zakte de lenzenverkoop veel minder in dan die van brillen. Zo wordt de waarde van de contactlens voor de optiek extra in het zonnetje gezet. “Het is wel een teken dat we de contactlens serieus moeten nemen”, aldus Eef, “want deze biedt stabiliteit in dit soort tijden”.

Waar de contactlens voor de opticien een vorm van stabiliteit kon bieden, heerste er bij veel consumenten eerder enige onrust over de combinatie van corona en contactlenzen. Er werd zelfs geopperd dat lensdragers in deze periode beter even op een bril konden overstappen. “Is er wetenschappelijk bewijs dat er extra risico’s zijn voor contactlensdragers?” vroeg Ron aan Eef. Zijn antwoord: “Er gaan verschillende lezingen rond, maar er is geen bewijs dat lenzen dragen momenteel risicovol is en verspreiding van het virus via contactlenzen is onwaarschijnlijk”.

Er is zelfs in recordtijd een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar corona vs. contactlenzen. Hier kwamen vijf belangrijke feiten uit naar voren:

1. Je kunt zonder zorgen lenzen blijven dragen.

2. Goede hygiëne is van groot belang,

3. Een normale bril biedt geen bijzondere bescherming.

4. Houd ongewassen handen weg van je gezicht (ongeacht of je lenzen draagt).

5. Stap in geval van ziekte tijdelijk over op een bril.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op www.covideyefacts.org. Verder kwamen de nieuwe richtlijnen aan bod en werden NUVO en OMV geprezen voor de hoeveelheid werk die ze leveren om op ieder vlak duidelijkheid te scheppen. Misschien zelfs iets te veel, vonden de heren: “Ze nemen de contactlensspecialist echt bij de hand, terwijl er ook best sprake mag zijn van een stukje eigen verantwoordelijkheid en professionele inschatting”.

Tot slot was er nog ruimte voor wat vragen. Kijkers mochten vragen insturen en ook werden er via polls vragen aan de kijkers gesteld. Zo werd een interessant samenspel gecreëerd en bleef de webinar interactief.

www.procornea.nl

Gepubliceerd op: 19-05-2020

Reacties

Comments