Voortreffelijke nascholing optometristen en huisartsen

Diergaarde Blijdorp was op donderdagavond 9 mei het decor van een nascholingsavond georganiseerd door Ksyos. Meer dan 100 deelnemers genoten van de plek, de ambiance, het buffet, maar vooral van de presentaties.

Ksyos organiseerde deze avond omdat de regio Rijnmond al jaren een voorbeeld is van hoe huisartsen, optometristen en oogartsen gezamenlijk kunnen optrekken om betere en efficiëntere zorg te bieden. De nascholing bood de mogelijkheid om een connectie te maken tussen de zorgverleners in deze regio. Optometrist Ilse Augustijn liet door middel van casussen zien welke patiënten prima in de eerste lijn kunnen blijven. Oogarts Maat noemde het probleem van het ten onrechte gebruiken van het ‘spoedspreekuur’ voor bijvoorbeeld met non-contact opgemeten oogdruk van rond de 25. Waarbij de huisarts aanvulde moeite te hebben met de paniek van de patiënt aan de balie.

Iedereen was het erover eens dat hier een rol voor de optometrist ligt en er zijn genoeg voorbeelden waarbij dat al gebeurt. In zijn slotwoord voorspelde Ksyos directeur Leonard Witkamp een veel nauwere samenwerking tussen huisarts, optometrist en oogarts. “De optometrist zal in de toekomst ook gaan monitoren en behandelen, natuurlijk altijd onder supervisie van een oogarts”.

 

Gepubliceerd op: 14-05-2019

Reacties

Comments