Een derde van de Nederlanders weet niet of zonnebril bescherming biedt tegen UV straling

Ongeveer 90% van de Nederlanders draagt regelmatig een zonnebril. Ze worden onder meer gebruikt als fashionitem (20%) en als statussymbool (10%). De belangrijkste redenen om een zonnebril te dragen zijn echter om de ogen bescherming te bieden tegen de zon (80%) en om goed te kunnen zien in de auto (63%). Dat blijkt uit landelijk onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door Pearle Opticiens.

 

Van alle zonnebrillenmerken die er zijn is Ray-Ban nog steeds het bekendste merk. Meer dan de helft van de Nederlanders (51%) kent het bijzondere zonnebrillenmerk dat bekend staat om klassiekers als de Wayfarer en de Aviator. De belangrijkste redenen om voor een bepaalde zonnebril te kiezen zijn of de bril goed staat (ruim 65%) en of de zonnebril UV-bescherming biedt (61%). Echter bijna een derde van de Nederlanders weet niet of zijn huidige zonnebril bescherming biedt tegen UV-straling.

 

UV-bescherming
Dat we de huid moeten beschermen tegen de zon is inmiddels wel bij iedereen bekend. Maar het besef dat we de ogen ook niet langdurig aan zonlicht moeten blootstellen is nog niet bij iedereen doorgedrongen. Eén op de tien Nederlanders draagt zelfs nooit een zonnebril. Indien de ogen langdurig zonder bescherming aan de zon worden blootgesteld kunnen UV-stralen de ogen beschadigen. Deze schade kan zelfs blijvend zijn. Daarom is het goed om de ogen te beschermen met een goede zonnebril die de UV-straling filtert. Dit is noodzakelijk om schade aan de ooglens en het hoorn- en netvlies te voorkomen.

 

Resultaten- vrouwen zijn ijdeler en mannen statusgevoeliger
Is voor 20% van de Nederlanders het feit dat een zonnebril leuk staat reden om er een te dragen, voor jongeren (onder de 30 jaar) is dat percentage meer dan het dubbele, namelijk 53%. Vrouwen zijn ijdeler en mannen statusgevoeliger. Voor bijna 70% van de vrouwen is ‘staat de bril mij goed’ de belangrijkste reden om tot de aanschaf van een bril over te gaan. Voor jongeren is dat percentage nog hoger, namelijk 93%. Bij de mannen is dit percentage 61%. Voor mannen weegt de merknaam van de bril meer mee dan voor vrouwen (12% ten opzichte van 7%). En ook jongeren hechten meer waarde aan een merk zonnebril. Voor 20% van hen speelt dit een belangrijke rol bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril.

 

Nederlanders hebben gemiddeld twee zonnebrillen en het zal niemand verbazen dat vrouwen er iets meer hebben dan mannen en dus ook vaker overgaan tot de aanschaf van een nieuwe zonnebril. Dertig procent van de vrouwen koopt ieder jaar een nieuwe zonnebril, ten opzichte van 20% van de mannen. Voor de wat oudere mensen onder ons (boven de 60 jaar) geldt dat ruim 70% van hen pas een nieuwe zonnebril koopt als de huidige zonnebril kapot is. Er wordt jaarlijks gemiddeld € 60,- aan zonnebrillen uitgegeven. Waarbij de mannen (€ 65,-) meer uitgeven aan een zonnebril dan de vrouwen (€ 57,5).