Gevaarlijke situaties door laagstaande zon in het voorjaar

Nederlanders beschermen hun ogen onvoldoende tegen de felle voorjaarszon. Juist nu men tijdens de voorjaarsvakantie massaal de weg op gaan naar hun wintersportbestemming, is een goede bescherming van de ogen tegen zonlicht extra belangrijk.

 

Zo erkent 46 procent van de automobilisten tijdens het autorijden regelmatig te worden verrast door slecht zicht bij laagstaande zon. Bovendien erkent de helft dat zij hierdoor soms in gevaarlijke situaties zijn gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers naar hoe Nederlanders hun ogen in het vroege voorjaar tegen zonlicht beschermen.

Er is een grote groep mensen die met name de ogen onvoldoende beschermt tegen de zon. Bijna 18 procent zegt zich niet bewust te zijn van het gevaar van UV-straling voor de ogen. Zo erkent ruim 15 procent van de Nederlanders dat zij zelden of nooit een zonnebril dragen. Als mensen wel een zonnebril dragen, is dat vooral in de auto (78,1 procent), op het strand (62,1 procent), tijdens het wandelen of fietsen (61,9 procent) of op het terras (58 procent). Bijna 40 procent zegt bij aankoop van een zonnebril zelden of nooit te letten op de UV-bescherming. Veruit de meeste mensen vinden het belangrijk dat de bril leuk staat, gevolgd door de prijs en daarna pas de kwaliteit van de bescherming.

Felle voorjaarszon maakt automobilist kwetsbaar

 

Vooral in het voor- en najaar zijn mensen zich onvoldoende bewust van de risico’s waarmee dit gepaard gaat. Maar liefst 46,4 procent van de Nederlanders geeft toe tijdens het autorijden regelmatig te worden overvallen door slecht zicht vanwege laagstaande zon. Met alle risico’s van dien. Door de felle zon en de daarbij behorende schittering op de weg is de kans op ongevallen namelijk veel groter dan normaal. Veilig Verkeer Nederland schat dat ongeveer 1.200 ongevallen per jaar deels te wijten zijn aan verblinding door de zon (2011). Uit het onderzoek van Specsavers blijkt dat 49,9 procent van de Nederlanders dit aan den lijve heeft ondervonden en hierdoor soms is geconfronteerd met gevaarlijke situaties.
 

Onvoldoende bescherming

 

Ook tijdens de skivakantie is een goede bescherming van de ogen cruciaal. Het niet dragen van een zonnebril kan leiden tot ernstige oogklachten. Eén van de veelvoorkomende klachten is sneeuwblindheid. Dan zijn de ogen  rood doorlopen en opgezwollen en tranen ze hevig tranen als gevolg van een ontstoken hoornvlies. Van de Nederlanders met oogklachten geeft bijna 60 procent aan dat zij rode, geïrriteerde of tranende ogen hebben gehad door onvoldoende bescherming tegen het zonlicht.

Goed beschermd van de zon genieten

 

“Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen van de zon genieten, adviseren we mensen ook tijdens de wintersport en in het vroege voorjaar een goede zonnebril te dragen met goede UV-bescherming of eventueel met polariserende glazen die de schittering van de UV-straling wegnemen. Dit is noodzakelijk om eventuele schade aan de ooglens en het hoorn- en netvlies te voorkomen”, aldus Ingrid Kersting, woordvoerder van Specsavers. “Zodra licht in aanraking komt met een oppervlak – zoals water, sneeuw of een nat wegdek – reflecteert dit vooral op horizontaal niveau. Hierdoor ontstaat een hoge concentratie schittering, die selectief geblokkeerd kan worden door het gebruik van hoogkwalitatieve, polariserende glazen.”