Woensdag 5 oktober en donderdag 6 oktober vond de Clinical Conference 2022 plaats. Op donderdag was ook Eyeline online aanwezig.
Het evenement werd live internationaal uitgezonden vanuit Kopenhagen. Om 18:30 trapte Sarah Morgan de avond af op de ‘red carpet’ met interviews met aanwezigen. Er waren veel Nederlanders van de partij. Daarna was de officiële Grand Opening, waarbij Sarah en Philip Morgan kijkers uit alle landen welkom heetten en vertelden hoe de avond er globaal uit zou zien. Zo waren er drie verschillende podia waar tegelijkertijd paneldiscussies en masterclasses werden gehouden.
Om 19:30 begon de eerste ronde, met onder andere de masterclass The patient experience: Delivering more than clinical expertise, gehouden door Amanda Cardwell Carones met Sarah Morgan als moderator. Amanda vertelde onder andere een pakkend verhaal over het belang van persoonlijke aandacht voor de patiënt. Voor de patiënt maakt het niet uit of jij de állerbeste bent in je vak; die heeft niet de expertise om te kunnen beoordelen of je beter bent dan de concurrent. Waar patiënten voornamelijk op baseren of ze bij jou terug zullen komen is eigenlijk alles behalve de klinische zorg: leren ze iets nieuws? Kom jij (en alle personeelsleden) betrouwbaar en oprecht over, toon je interesse in de persoon die voor je staat? Efficiëntie, organisatie, vriendelijkheid, samenwerking – en is de praktijk schoon? Al deze dingen dragen bij aan het gevoel dat de patiënt krijgt bij jou in de praktijk, en het gevoel is wat blijft hangen. Vraag je bij alles af: hoe komt dit over op de patiënt? Door een fijne patiëntervaring te creëren onderscheid je jezelf en kun je zelfs compliance verhogen.
De tweede en tevens laatste ronde bevatte de paneldiscussie How to detect keratoconus and fitting of specialty contact lenses onder leiding van Philip Morgan. De sprekers waren Daddi Fadel, Anne Norvik Jervell en Eef van der Worp, die aanwezig was via een videoverbinding. We komen keratoconus steeds vaker tegen, wat volgens Eef onder andere komt doordat we veel betere apparatuur hebben, waardoor we makkelijker afwijkende cornea’s kunnen opsporen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht bleek dat 1 op de 375 mensen last heeft van keratoconus, wat 5 tot 10 keer meer is dan voorheen werd gedacht. Er werd van alles besproken: verschillende methoden om keratoconus op te sporen, doorverwijzen, scleralenzen en andere behandelopties; het was een leerzame discussie.
Binnenkort is de Clinical Conference volledig terug te kijken op https://viewpoint.online/.
Tags: Specsavers