Designtrends in turbulente tijden

Hoe reageren de maatschappij, design, kunst, cultuur en architectuur op de huidige uitdagingen, en waar zie je dit terug? In onstuimige tijden als deze zijn trends vaak buitengewoon grensverleggend. Het trendbureau bora.herke.palmisano heeft drie bondige thema’s onderscheiden in de soms ver uiteenlopende stromingen. Laat je inspireren voor het interieur van je optiekzaak!

Onbekende schoonheid: vreemd en elegant
Het onverwachte, nieuwe en verrassende dringt binnen in onze vertrouwde omgeving. Gemengde technieken en surreële vormen zorgen voor een ‘mixed reality’-esthetiek. Denk aan glas en spiegelende oppervlakken, bijzondere materialen en kunstobjecten. Door te combineren kan een interieur zelfs een mythische uitstraling krijgen.

Rustgevende natuur: behoedzaam en aangenaam
Bewust, lieflijk en prettig – deze trend staat voor diepgaande connecties en het verlangen naar een nieuwe relatie tussen mens en natuur. Minimalistische inrichtingen die toch vitaliteit uitstralen. Hierbij is ook de tactiele ervaring belangrijk. Oppervlakken kunnen zacht en verend zijn, of ze worden juist heel ruw gelaten met minimaal bewerkte steen of hout. Met lichte kleuren en aardetinten komt deze trend helemaal tot zijn recht.

Blijvende ideeën: hartstochtelijk en levendig
Passie voor het permanente. Krachtig en treffend haalt deze gewaagde trend klassieke designiconen boven en gebruikt ze voor oplossingen in het hier en nu. Het gebruik van vakmanschap om unieke stukken met een eigen uitstraling te maken speelt hier een grote rol. Duurzaamheid is van belang bij deze trend, terug te zien in gerecyclede materialen, en er ligt een focus op beweeglijke elementen, flexibiliteit en ruimtebesparende oplossingen.

Bron: https://ambiente-blog.com/ambiente-trends-2023/