Duurzaamheid in de oogheelkundige optiek is opnieuw een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens Opti 2023. De bescherming van het milieu en het zorgvuldig en maatschappelijk verantwoord omgaan met hulpbronnen zijn voor veel bedrijven in de sector steeds meer een vanzelfsprekendheid geworden. Dat laten diverse exposanten uit alle productgebieden zien tijdens de internationale vakbeurs voor optiek & design van 13 tot en met 15 januari 2023.
Onlangs is de bedrijfslocatie van Neubau eyewear met productiefaciliteit in het hart van Oostenrijk in Linz CO2-neutraal geworden. NEUBAU EYEWEAR viert tijdens Opti 2023 onder meer de première van een speciale designeditie, ontworpen samen met het gerenommeerde Duitse Atelier modelabel ODEEH. Ook vinden vanaf heden alle productieprocessen bij LEIPZIG Eyewear plaats onder één dak, zodat er geen lange leveringsroutes of -termijnen zijn voor hun goederen.
Markus T. streeft naar een toekomst waarbij zoveel mogelijk montuurfabrikanten alleen nog steunschijven van hetzelfde materiaal gebruiken, zodat deze kunnen worden teruggenomen. Draagschijven zorgen in Duitsland voor ongeveer 60 ton plastic afval per jaar. Een ander actueel thema van de belangengroep is het filteren van slijpwater en het door de Münchense opticien Carina Freytag-Hafen opgezette recyclinginitiatief voor doordrukstrips van contactlenzen, wat een nieuw impuls moet krijgen.
Het produceren van unieke brillen is de ambitieuze missie van VAVA. Net als het Mazzucchelli acetaat zijn de Barberini kristallen lenzen en het aluminium dat VAVA gebruikt voor de monturen, iets om het 100 procent recyclebaar te maken. Uiteraard wordt er daarnaast geen gebruik gemaakt van plastic verpakkingen met het oog op een duurzamer productieproces.
Volgens Jisco is daarnaast composteerbaar plastic niet de meest aantrekkelijke verpakking, maar wel de beste oplossing om zijn zonnebrillen en corrigerende brillen naar zijn klanten te brengen. De brillen van Jisco worden in vele kleuren en ontwerpen geproduceerd van 100 procent biobased acetaat en zuiver titanium uit Japan, dat volledig recyclebaar is.
De verwerkte materialen van LEIPZIG eyewear zijn van roestvrij staal en – let op – er wordt gebruik gemaakt van polyamidepoeder uit gerecyclede sportkleding. Een van de volgende door LEIPZIG Eyewear geplande projecten is een statiegeldsysteem voor ondersteunende glazen.
Brillenmanufaktur Wollenweber is een van de weinige Duitse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het natuurlijke materiaal buffelhoorn. Het belangrijkste om te onthouden is dat hoe kostbaar en waardevol het materiaal ook is, het een bijproduct is van de veehouderij en het materiaal met de juiste onderhoud erg lang mee gaat. Geen enkel dier wordt gedood voor zijn hoorns. Het familiebedrijf, dat nu wordt geleid door Wollenwebers dochters zullen tevens aanwezig zijn tijdens Opti 2023.
Wat de locatie waar Opti wordt gehouden betreft, is dit een locatie waar sinds 2020 volledig is overgeschakeld op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Met behulp van installaties op de daken wordt jaarlijks ongeveer 1.600 ton CO2 minder uitgestoten. 50 oplaadstations met inbegrip van superladers leveren gratis eco-elektriciteit uit zonne-energie aan de elektrische voertuigen die door de klanten en bezoekers worden gebruikt. Daarnaast omvat het terrein 220.000 vierkante meter groene ruimte, waarvan ongeveer 2.500 bomen, groene buitenmuren van de hallen en 35.000 vierkante meter groen dak. Ongeveer 400.000 honingbijen hebben hier sinds drie jaar hun thuis gevonden. Wat de afvalverwerking betreft, is de thermische verwerking voortdurend verminderd: grote standonderdelen of houtdelen worden bij de montage en demontage verzameld en hetzelfde geldt voor al het gemengde afval en voor plastic en papier, zodat ze achteraf kunnen worden gerecycled.
Opti 2023 wordt van 13 tot en met 15 januari gehouden op het beursterrein in München. Alle exposanten zijn te vinden op de opti-website, samen met de tickets voor vakbezoekers.