Essilor steunt MAD-studie

MAD staat voor Myopie Atropine Dosis; onlangs startten onderzoekers van het Erasmus MC een landelijk onderzoek, de MAD-studie, naar de juiste dosering van oogdruppels met atropine bij kinderen. Deze druppels kunnen ernstige myopie voorkomen, maar hebben helaas ook bijwerkingen. Daarom dragen alle kinderen die meedoen met de studie een bril met multifocale meekleurende glazen. Essilor steunt de MAD-studie met een voucher voor alle deelnemers: elk kind dat meedoet aan de studie krijgt via de Essilor-opticien brillenglazen tegen een kleine eigen bijdrage. Erasmus MC zoekt in totaal 550 kinderen met progressieve myopie die willen deelnemen aan dit 5 jaar durende onderzoek. De eerste 3 jaar bestaat uit behandeling met atropine druppels 0.5% of 0.05%, waarna een observatieperiode van 2 jaar volgt.

 

Zoals we weten neemt myopie de laatste jaren overal ter wereld toe. Er zijn diverse interventies onderzocht die de ooggroei remmen. Oogdruppels met een hoge dosis atropine (0,5 en 1 procent) hebben in trials duidelijk het grootste effect. Er werd een vermindering van de toename van de oogaslengte waargenomen van 70 tot 80 procent. Helaas zijn de bijwerkingen van de hoge dosering aanzienlijk. De klinische trial (LAMP) in China toonde recent aan dat 0,05 procent atropine de ooggroei met 50 procent vermindert; en belangrijk, deze concentratie heeft geen significante bijwerkingen. Reden voor Essilor om de vergelijkende MAD-studie tussen hoge en lage doses atropine te steunen. Het is belangrijk te weten welke atropinedosering voor welk kind het beste is en de optimale combinatie is qua effectiviteit, bijwerkingen en compliance. Om dit extra kracht bij te zetten, worden deelnemende Essilor-opticiens volledig gecompenseerd bij deelname.

 

De MAD-studie is opgezet en wordt uitgevoerd door Caroline Klaver, Jan Roelof Polling en en het MAD-team van het Erasmus MC in samenwerking met meer dan 20 Nederlandse ziekenhuizen en oogklinieken. De studie wordt mede mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

 

MEER INFORMATIE

Kijk op EssilorPRO, www.myopie.nl/mad of neem contact op met uw optiek-adviseur.

 

www.essilor.nl

Tags: