Interview: Teamleider voorlichting | Het Oogfonds

Het 75 jarig bestaan van het Oogfonds werd 10 november 2022 gevierd in het Flint theater in Amersfoort. Het was een feestelijk moment waar tevens ons nieuwste Eyeline magazine werd uitgedeeld in alle 280 goodie bags. Ter ere van het 75-jarig bestaan mochten wij Andrea Biswane-Vergunst, teamleider voorlichting bij het Oogfonds interviewen. Andrea Biswane-Vergunst, 35 jaar, is een optometrist en heeft al ruim 10 jaar werkervaring opgebouwd bij een zelfstandige optiekzaak. Dit jaar heeft Andrea de overstap gemaakt naar het Oogfonds als teamleider voorlichting, om écht bij te kunnen dragen aan de bewustwording van het belang van oogzorg.

Foto: Andrea Biswane-Vergunst, het Oogfonds.

 

Wat was het hoogtepunt tijdens uw carrière bij het Oogfonds?
Ondanks dat mijn carrière bij het Oogfonds pas net begonnen is, was zonder twijfel het 75-jarig bestaan dat wij afgelopen 10 november hebben gevierd een van de hoogtepunten om mee te maken. Tijdens een bijzonder benefietgala, dat werd geopend door onze beschermvrouwe prinses Beatrix, kwamen veel mensen uit de oogzorgwereld samen. Het was een avond met indrukwekkende ervaringsverhalen en verwachtingsvolle berichten vanuit de wetenschap.

 

“Geweldig dat de nieuwe Eyeline in de goodiebag kon, heel fijn om op deze manier de krachten te bundelen”. – Cindy Letschert, het Oogfonds.

 

Hoe denkt u over de toekomst van wetenschappelijk oogonderzoek? Verwacht u veel ontwikkelingen of veranderingen?
Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal en gelukkig zijn er op dit vlak veelbelovende ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld hiervan is de start van een baanbrekend onderzoek dat wij vorige week hebben geïntroduceerd: Rebuilding the Eye. In samenwerking met academische centra in Nederland en België en het NIIOS gaan artsen en onderzoekers zich toeleggen op regeneratieve geneeskunde van het hoornvlies (de cornea). Hierbij worden lichaamseigen cellen (stamcellen) gebruikt om een oog te behandelen of genezen. Als dit lukt, en artsen zijn hierover zeer positief gestemd, dan zijn we in staat om op veel grotere schaal mensen met een oogaandoening te helpen.

 

Kunt u iets vertellen over de ontwikkeling die het Oogfonds heeft doorgemaakt afgelopen jaren?
Het Oogfonds maakt zich al 75 jaar sterk voor de gezondheid van onze ogen. Waar de focus in de beginjaren vooral lag op het behartigen van belangen en het vergroten van de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden, is dat in de loop der jaren meer verschoven naar het financieren van wetenschappelijk onderzoek, preventie en voorlichting. Van dat laatste is het feit dat ik ben aangesteld als Teamleider Voorlichting, een functie die er voorheen nog niet was, een goed voorbeeld.

 

Wat maakt het werken bij het Oogfonds bijzonder?
Eraan bijdragen dat een oogcontrole net zo normaal wordt als een bezoekje aan de tandarts. Ik sta nu echt aan de voorkant. Waar ik voorheen patiënten aantrof tijdens een oogonderzoek, is mijn doel nu om zoveel mogelijk mensen te bereiken via allerlei manieren, om zo het belang van oogzorg te benadrukken en te zorgen dat mensen op tijd aan de bel trekken bij klachten.

 

Wanneer beschouwd u een werkdag als zeer geslaagd? Welke factoren hebben hier het meeste invloed op?
Geen werkdag is hetzelfde. Ik kan een kantoordag hebben, ter plaatse zijn bij een bijeenkomst voor patiënten of een draaidag bijwonen voor een voorlichtingsvideo. Ik kan niet zeggen dat een dag meer geslaagd is, dan een andere dag, juist de afwisseling en het bijdragen aan het grotere doel ‘een toekomst waarin niemand meer slechtziend of blind wordt’ maakt het de moeite waard.

 

Tags: