Realeyes: Nieuwe mural in Breda met dubbele betekenis

Let op: een paar gigantische ogen in het straatbeeld van de Spoorstraat in Breda. Het idee achter de nieuwe muurschildering van internationale kunstenaar Marcus Debie in samenwerking met Specsavers is niet alleen leuk of mooi. Een wandeling door het tunneltje bij de Spoorstraat moet mensen meer bewust maken van hun ogen door het zicht van mensen letterlijk te triggeren.

“Een muur omgetoverd tot twee grote ogen. Met dit nieuwe kunstproject Realeyes zeggen we; kijk verder dan je neus lang is en wees bewust van het belang van je ogen”, stelt kunstenaar Marcus Debie.

Open je ogen
Met deze muurschildering wil Specsavers meer aandacht vragen voor de ogen. Uit onderzoek onder ruim duizend Nederlanders blijkt namelijk dat men niet weet hoe belangrijk het is om na je veertigste de gezondheid van je ogen te laten controleren. “Het risico van een oogaandoening stijgt vanaf deze leeftijd”, legt Marloes Krot van Specsavers uit. “Een derde van Nederland weet dit niet. Het verraderlijke aan een oogaandoening is dat deze zich onopgemerkt kan ontwikkelen, met soms geen of slechts wat vage klachten voor een lange periode. Sluipenderwijs tast de aandoening het zicht aan. Daardoor trekken mensen te laat aan de bel en kan het zicht niet altijd meer hersteld worden. Het advies is om eigenlijk iedere twee jaar je ogen te laten controleren, of het nu gaat om een sterktemeting of een ooggezondheidsonderzoek,  en dat doet zo’n veertig procent van de veertigplussers in Nederland niet. We hopen dat we met deze muurschildering letterlijk de ogen openen van Nederland.  De mural laat de mensen die naar het kunstwerk kijken namelijk zien en daardoor beseffen hoe belangrijk je ogen zijn”.

Oogverblindende kunst
Een samenwerking met kunstenaar Marcus Debie komt niet geheel uit de lucht vallen. Hij omschrijft zijn werk namelijk letterlijk als ‘oogverblindend’ en is een echte eye-artist. Zijn realistische post-kubistische stijl laat je ogen een trigger zien, maar laat je ook nadenken over wat je nou eigenlijk ziet. Hierdoor hoopt hij dat niemand zijn ogen voor lief neemt. Debie: “Ik weet als geen ander hoe belangrijk je ogen zijn, helemaal binnen mijn vakgebied. Hoewel ik kleurenblind ben, laat ik me in mijn beroep als kunstenaar niet beperken in het gebruik van kleur en werk ik juist met dieptes en 3D-vormen. Op deze manier wil ik anderen inspireren en motiveren om hun dromen na te jagen”.

Bredase oogtegel
Eerder maakte de kunstenaar ook in de gemeente Oss al de grootste muurschildering van Nederland met een totaaloppervlakte van ongeveer tweeduizend vierkante meter. Debie is niet alleen groots in Nederland, maar heeft werk in heel Europa, Amerika en Australië. Dit keer is het de beurt aan de volgende Brabantse stad in een reeks van velen om versierd te worden door de prijzenwinnende kunstenaar. Met als uitgangspunt de unieke Bredase oogtegel afkomstig uit het Kasteel van Breda. “De basis van de mural is een patroon van de oogtegel, maar dan uitvergroot waardoor je een abstractie krijgt van een grafisch lijnenspel”, legt Debie uit. “Deze vormen worden afgewisseld met verschillende ogen. De ogen kijken de toeschouwer aan of juist weg van de muur in een bepaalde looprichting. De combinatie van abstractie van het tegelpatroon, het realisme van de ogen en het rustige kleurgebruik zal mensen tot de verbeelding spreken”.

Tags: