Van optiek naar vermogensbeheer: Yield.inc

Hans Lugtenberg en Kees Saton zijn beiden zeker geen onbekenden in onze branche. Naast hun voetsporen in de optiek zijn zij samen in de wereld van het vermogensbeheer gestapt. Hans richtte samen met Martijn Schoonhoven en Folkert Mullemeister Yield.inc op en Kees in aandeelhouder. Yield.inc omarmt het vermogensbeheer voor de toekomst.

“Wij zijn Yield.inc begonnen omdat we vinden dat het anders kan”, opent Hans Lugtenberg. “Nadat ik in 2016 B&F had verkocht aan Ocuco ben ik op zoek gegaan naar partijen om mijn vermogen te laten beheren. Nu is het zo dat ik al lang belegger ben en ik volgde ook een aantal opleidingen rond vermogensbeheer en investment banking. Daarmee ben ik een redelijke gesprekspartner voor vermogensbeheerders. Ik kreeg daar toch vaak het gevoel dat het bij hen vooral gaat om het ‘stapelen van vermogen’ en minder om het kwalitatief goed beleggen. Dus gewoon zoveel mogelijk geld binnenhalen en daar een tarief over afrekenen, zeg maar. Als ik doorvroeg over de manier van beleggen of over hoe de beoogde beleggingsportefeuille omgaat met bijvoorbeeld paniek op de beurzen, zoals aan het begin van de coronapandemie, dan kreeg ik weinig concrete antwoorden. Kortom, weinig diepgang dus”.

Kees Saton is het met hem eens. “Daar komt nog bij dat partijen erg traditioneel ingericht zijn. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor een bezoekje aan de The European Fine Art Fair of een golfevent, maar dat vind ik eigenlijk niet zo interessant. Ik wil vooral dat er goed op mijn geld wordt gelet én dat het rendeert! Hans en ik hebben vanuit de optiek al meer dan twintig jaar contact met elkaar, en hebben het ook vaker over investeringsmogelijkheden gehad. Toen hij mij een paar jaar geleden vroeg om te participeren in Yield.inc heb ik dan ook ja gezegd. Vooral het feit dat Yield.inc investeert in een duurzame economie om positieve impact te maken, spreekt mij aan. Zo ben ik nu mede-eigenaar van de partij die mijn geld duurzaam beheert!”

Digitale processen
Het is niet eenvoudig om als vermogensbeheerder in Nederland te starten, volgens Hans. ”De aanvraag voor een uitgebreide vergunning bij DNB (De Nederlandsche Bank) en AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft een lange looptijd. Bovendien hebben we de ambitie om vermogensbeheer toegankelijker te maken, zodat je al vanaf bedragen van 100 duizend euro een goede beleggingsdienstverlening kunt krijgen. Daarvoor heb je efficiënte processen en een goed team nodig. Als voormalig eigenaar van een softwareonderneming heb ik het voortouw genomen om alle processen zoveel mogelijk digitaal te laten verlopen. Niet alleen is dat voor ons efficiënt, we kunnen daardoor voor onze klanten op termijn kosten besparen, waar zij ook van kunnen profiteren. De klant kan zich volledig digitaal aanmelden, in tegenstelling tot bij traditionele partijen waar heel veel papierwerk heen en weer moet. Als de klant eenmaal belegd is, kan die zijn beleggingen in een app volgen én, uniek in de wereld, op dagelijkse basis zien wat de (duurzame) impact is van de beleggingen! Helemaal van deze tijd”.

Voor meer info: www.yieldinc.com, +31 (0)88 1037700, [email protected], [email protected]

Tags: