Vroege opsporing houdt glaucoom in toom

Tijdens de wereldwijde glaucoomweek besteedt het Oogfonds aandacht aan de oogziekte glaucoom. Het is een onomkeerbare ziekte, die zonder behandeling kan leiden tot blindheid, en wordt ook wel een sluipmoordenaar onder de oogziekten genoemd.

 

Gemiddeld 200.000 mensen lijden aan glaucoom

Veel mensen ontdekken te laat dat ze glaucoom hebben, juist door vroege opsporing en behandeling is blindheid door glaucoom te voorkomen. Wist u dat er wereldwijd ongeveer 110 miljoen mensen de oogziekte glaucoom hebben? En dat deze oogziekte zo’n 12 miljoen mensen blind heeft gemaakt? In Nederland lijden naar schatting zo’n 200.000 mensen aan deze ziekte. Slechts de helft weet dit. Belangrijk dus om regelmatig uw ogen te laten controleren. Door vroege opsporing houden we glaucoom in toom.

Dit ervaarde ook John van der Zande (79). John lijdt aan glaucoom, een ziekte waar zijn moeder ook al aan leed: “Ik was er op tijd bij. Anders was ik nu blind of slechtziend geweest. Je merkt niets van de oogziekte tot het te laat is. Daarom liet ik me destijds al regelmatig controleren.”

 

Extra alertheid bij glaucoom

Er zijn verschillende vormen van glaucoom en ook de mate waarin het ontstaat is verschillend. Glaucoom kan langzaam en plotseling (acuut) ontstaan. Ook zijn sommige vormen van glaucoom erfelijk. Mensen met diabetes, een bril sterker dan -6 of die ouder zijn dan 40 jaar lopen een hoger risico om glaucoom te ontwikkelen. Daarom pleit het Oogfonds er altijd voor om regelmatig de ogen te laten controleren bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of zo nodig een afspraak te regelen bij de oogarts.

 

Glaucoom onderzoek maakt hét verschil

“Tegen patiënten moeten zeggen dat ze hun kinderen niet meer zien opgroeien is afschuwelijk”, aldus Dr. Hans Lemij (oogarts en glaucoomspecialist Oogziekenhuis Rotterdam). Met onderzoek willen we als Oogfonds samen met Dr. Hans Lemij bereiken dat niemand meer blind wordt door glaucoom. Dankzij een groot glaucoom onderzoek kan een computer met behulp van een oogfoto en kunstmatige intelligentie 85% van de glaucoom-patiënten opsporen. Meer innovatief en wetenschappelijk onderzoek blijft hard nodig. Samen met donateurs en artsen blijft het Oogfonds zich daarvoor inzetten.

 

TEKST BRON: Oogfonds

BEELD BRON: Freepik afbeelding (user18526052).

Tags: