5 technologische trends die opticiens moeten weten

De optiekbranche is in een stroomversnelling terechtgekomen. Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we zien, en de manier waarop we oogzorg bieden. Deze trends hebben het potentieel om de kwaliteit van de oogzorg te verbeteren en de klantervaring te optimaliseren. Laten we eens kijken naar vijf technologische trends die elke opticien zou moeten kennen, en hoe ze deze kunnen benutten.

 

1.   Geavanceerde meetapparatuur

In het verleden waren opticiens beperkt tot het gebruik van eenvoudige refractometers om de sterkte van de lenzen te bepalen. Deze apparaten konden alleen de vorm en de structuren van het oog nauwkeurig in kaart brengen. Moderne meetinstrumenten kunnen dit wel, zoals:

  • OCT-scans: dit zijn de nieuwste en meest geavanceerde meetinstrumenten. Deze scans maken gebruik van licht om een 3D-beeld van het oog te maken. Dit geeft opticiens een veel beter inzicht in de vorm en de structuren van het oog.
  • Autorefraktometers: deze meters kunnen de sterkte van de lenzen automatisch bepalen. Dit kan het proces van het stellen van een diagnose sneller en efficiënter maken.
  • Placido-skiascopie: deze technologie maakt gebruik van een lichtcirkel om de vorm van het hoornvlies te meten. Dit kan helpen om oogafwijkingen zoals astigmatisme te diagnosticeren.

Dankzij deze preciezere metingen kunnen opticiens lenzen op maat maken die perfect aansluiten op de individuele behoeften van klanten. Dit zorgt ervoor dat de klant een betere ervaring krijgt met scherp zicht.

 

2.   Digitale lenzen

Vroeger konden opticiens alleen standaard lenzen aanbieden. Deze lenzen waren niet altijd geschikt voor iedereen. Zo konden ze bijvoorbeeld niet goed aangepast worden aan de vorm van het oog of aan de individuele behoeften van de klant. Met digitale lenzen kunnen opticiens inmiddels lenzen op maat maken. Deze lenzen kunnen aangepast worden aan de sterkte van het oog, de vorm van het oog, de materiaaleigenschappen van de lens en andere individuele behoeften van de klant. Digitale lenzen hebben een aantal voordelen. Ze kunnen zorgen voor een beter zicht, een comfortabeler draagcomfort en een betere pasvorm. Ze kunnen ook belangrijk zijn voor mensen met complexe oogafwijkingen of een actieve levensstijl.

 

3.   Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker gebruikt in de optiekbranche. AI kan opticiens helpen om de kwaliteit van hun diensten te verbeteren en de klantervaring te optimaliseren. Vroeger moesten opticiens oogafwijkingen handmatig diagnosticeren. Dit was een tijdrovend en foutgevoelig proces. Ook konden opticiens lenzen alleen personaliseren door handmatige aanpassingen te maken. Dit was niet altijd nauwkeurig en comfortabel voor de klant. Met AI kunnen opticiens oogafwijkingen automatisch diagnosticeren. Dit is sneller, efficiënter en nauwkeuriger dan handmatige diagnose. AI kan ook worden gebruikt om lenzen automatisch te personaliseren. Dit is nauwkeuriger en comfortabeler voor de klant.

 

ChatGPT
Ook ChatGPT, een chatbot, kan worden gebruikt in de optiekbranche. ChatGPT kan bijvoorbeeld worden gebruikt om klanten te helpen bij het kiezen van de juiste brillen of contactlenzen. ChatGPT kan ook worden gebruikt om klanten te herinneren aan afspraken.

 

4.   Virtual reality

Virtual reality (VR) is een technologie die een realistische virtuele omgeving creëert. Deze technologie wordt steeds vaker gebruikt in de optiekbranche voor het testen van brillen en contactlenzen.VR biedt klanten een aantal voordelen ten opzichte van traditionele manieren van testen:

  • Realistische ervaring: VR biedt klanten een realistische ervaring waarmee ze de bril of contactlenzen kunnen uitproberen voordat ze ze kopen. Dit kan helpen om de klanttevredenheid te verbeteren.
  • Variatie: met VR kunnen klanten brillen en contactlenzen uitproberen in verschillende omgevingen, zoals op het werk of tijdens het sporten. Dit kan hen helpen om een beter beeld te krijgen van hoe de bril of contactlenzen in hun dagelijks leven zullen werken.
  • Gemak: VR kan de testprocedure vereenvoudigen en tijd besparen.

 

5.   3D printing

3D-printing is een technologie die het mogelijk maakt om objecten te maken door laagjes materiaal op elkaar te stapelen. Deze technologie wordt steeds vaker gebruikt in de optiekbranche om lenzen te produceren. 3D-printing biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele manieren van lenzen productie:

  • Op maat gemaakt: 3D-printing maakt het mogelijk om lenzen op maat te maken die perfect aansluiten op de individuele behoeften van klanten. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor mensen met complexe oogafwijkingen of mensen met een actieve levensstijl.
  • Gepersonaliseerd: 3D-printing maakt het mogelijk om lenzen te personaliseren op basis van de individuele behoeften van klanten. Dit kan bijvoorbeeld de kwaliteit van het zicht verbeteren voor mensen met complexe oogafwijkingen of mensen die sporten.
  • Flexibel: 3D-printing maakt het mogelijk om lenzen te produceren in verschillende vormen en materialen. Dit kan de ontwikkeling van nieuwe lenzen zoals daglenzen mogelijk maken.

 

BEELD BRON: Foto door Jonathan Borba, Pexels.