Internationale Glaucoomweek

Van 11 t/m 17 maart is het Internationale Glaucoomweek. Ook dit jaar vraagt de Oogvereniging, in samenwerking met de Optometristen Vereniging Nederland, hier aandacht voor met als thema: Krijg geen spijt, check op tijd! Tijdige diagnose kan ernstige schade aan de ogen en zelfs blindheid of slechtziendheid voorkomen. Daarom wordt er aandacht gevraagd voor tijdige opsporing van glaucoom via wachtkamerschermen in ziekenhuizen en optiekwinkels, bij apothekers en huisartspraktijken. 

Glaucoom is een veel voorkomende, chronische oogaandoening. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Veel mensen met glaucoom hebben ook een hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Wat precies de oorzaak is van glaucoom is nog onbekend. Bij aanhoudende te hoge oogdruk sterven de vezels van de oogzenuw geleidelijk af, waardoor delen van het gezichtsveld verdwijnen. Dat begint soms aan de randen (periferie). Wanneer er eenmaal schade aan het oog is opgetreden, kan deze niet meer hersteld worden.

In 2021 waren er naar schatting 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Het aantal mensen met glaucoom neemt toe met de leeftijd. Nog steeds weten veel mensen niet of ze tot de risicogroepen voor glaucoom behoren. Dit is belangrijk om te weten omdat zij hun ogen moeten laten onderzoeken. Vroegtijdige opsporing van glaucoom is belangrijk omdat dan behandeling kan worden ingezet en mogelijk gezichtsverlies kan worden voorkomen.

Gedurende de week zijn in het hele land verschillende bijeenkomsten over glaucoom in verscheidene ziekenhuizen. Kijk op de website van de Oogvereniging voor meer informatie.

 

Bron: Oogvereniging