Ogen centraal bij Tijd voor MAX op 10 april

Het tv-programma Tijd voor MAX staat op woensdag 10 april volledig in het teken van ernstige oogaandoeningen, het belang van wetenschappelijk oogonderzoek en het werk van het Oogfonds. Lotte (24), Thea (67) en Wikke (15) delen hun persoonlijke verhalen over hoe het is om met een oogziekte te leven. En oogartsen komen aan het woord over nieuwe onderzoekstechnieken en het verschil dat wetenschappelijk oogonderzoek kan maken. Tijd voor MAX is te zien op woensdag 10 april om 17.10 uur op NPO 1 en wordt gepresenteerd door Martine van Os en Sybrand Niessen.

 

In ons land zijn er 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. In werkelijkheid zijn dit er nog veel meer, maar veel mensen hebben niet door dat er iets ernstigs aan de hand is met hun ogen. Dat komt omdat veel oogaandoeningen geleidelijk ontstaan. Sybrand Niessen en Martine van Os gaan het gesprek aan met mensen met oogaandoeningen en onderzoekers.

In Tijd voor MAX vertelt Thea van Roosmalen haar verhaal. Ze heeft aan beide ogen maculadegeneratie, een van de meest voorkomende oogziekten, die vooral op oudere leeftijd voorkomt. Bij deze aandoening raakt het midden van het netvlies steeds meer beschadigd, waardoor iemand steeds slechter gaat zien. Dat kan langzaam gaan of snel. In twintig procent van de gevallen leidt het tot slechtziendheid of blindheid. Thea kan niet meer werken en voelt zich kwetsbaar: “De hele dag merk ik: ik kom tekort.”

Het wetenschappelijk onderzoek naar het verloop van de ziekte is door kunstmatige intelligentie (AI) in een stroomversnelling geraakt. Prof. dr. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC en het Radboudumc, brengt in kaart wie de ernstige vorm van maculadegeneratie krijgt en wie de milde. Dan kan behandeling op maat volgen.

In Tijd voor MAX ook het verhaal van de vijftienjarige Wikke Langbroek. Hij werd in een paar maanden tijd nagenoeg blind door de ziekte van Leber, een zeldzame oogziekte. “Ik kan nergens zelfstandig heen, dat is het ergste”, zegt Wikke. Door de ziekte sterft de oogzenuw af door een fout in het DNA. Er is nog weinig bekend over de ziekte van Leber, maar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat onderzoek in de startblokken naar hoe de ziekte ontstaat en hoe de fouten in het DNA gerepareerd kunnen worden.

 

MEER INFORMATIE

www.maxvandaag.nl/programmas/tv/tijd-voor-max

www.oogfonds.nl