Steeds vaker oogproblemen bij kinderen door schermgebruik

Overmatig gebruik van tablets en mobiele telefoons kan tot ernstige en blijvende oogschade bij kinderen leiden. Ouders zijn zich daar vaak niet van bewust, meldt het Oogfonds. In de ziekenhuizen van het Diakonessenhuis in Utrecht nemen de wachtlijsten toe en zien oogartsen steeds meer kinderen.

“Het is een pandemie”, zegt oogarts Keamela Vasanthananthan. Zij is een van de zeven oogartsen van het Diakonessenhuis en werkt voornamelijk in Utrecht en Zeist. Ook in Doorn werken oogartsen van het Diakonessenhuis. “Het wordt steeds drukker”.

Met name bij orthoptisten is het druk; zij voeren onder meer metingen uit bij kinderen onder de 10 jaar. “Wat we voornamelijk zien zijn kinderen bij wie de huisarts scheelstand of afwijkingen ziet, maar de meesten komen via de schoolarts bij ons”, vertelt Vasanthananthan.

Hoewel genetische aanleg een rol speelt (een kind met twee bijziende ouders heeft meer kans om zelf bijziend te worden), kan schermgebruik veel schade veroorzaken, waarschuwen deskundigen.

‘Vroeger waren we boeren’
De manier waarop we onze ogen gebruiken is veranderd, legt de oogarts uit. “Vroeger waren we allemaal boeren en moest je in de verte scherp kunnen zien, maar onze werkafstand is veranderd met de komst van tv, mobiel en tablet”.

Kinderen die veel op korte afstand kijken, zonder dat af te wisselen met verder kijken, lopen een groter risico op bijziendheid. “Wat je krijgt is dat je oog denkt: je moet scherp zijn op deze afstand. Het gaat zich aanpassen”. Op korte termijn zorgt dat dus voor bijziendheid en ogen die langer worden. En dat kan weer zorgen voor blijvende schade zoals een loslatend netvlies of glaucoom.

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde ouders met jonge kinderen (5 tot en met 12 jaar) niet weten dat bijziendheid tot ernstige gevolgen kan leiden. “Slechts een klein deel van deze ouders, minder dan 10 procent, is zich bewust van de ernstige oogaandoeningen die bijziendheid kunnen veroorzaken, en dat veel schermgebruik en te weinig buiten spelen hierbij grote boosdoeners zijn”.

Zowel oogarts Vasanthananthan als het Oogfonds dringen daarom aan op de welbekende 20-20-2 regel. Voor elke 20 minuten dat een kind op een scherm kijkt, zou het daarna minstens 20 seconden in de verte moeten kijken. En dagelijks zouden kinderen 2 uur buiten moeten spelen. Voorkomen is beter dan genezen.

Bron: RTV Utrecht

Tags: