Therapeutische toepassingen van gekleurde contactlenzen: terugblik op het webinar

Maandag 24 oktober vond het Ercon webinar ‘Therapeutische toepassingen van gekleurde contactlenzen’ plaats. Het werd uitgezonden vanuit Houten en gepresenteerd door Erik Smidt. Door middel van polls en een chat waar vragen konden worden gesteld werd het publiek er leuk bij betrokken.

Met Vlaamse oogarts Carina Koppens en optometristen Rumeysa Tezgel en Michaella Sas-Meertens van Visser Contactlenzen werd het onderwerp in de breedste zin besproken. Ook nog aanwezig was schilder Tanja Papez. Gedurende het webinar maakte zij een prachtig schilderij van een oog, dat geveild wordt. De opbrengst zal aan het Oogfonds worden gedoneerd.

Volgens Michaella is bij gekleurde lenzen het verwachtingspatroon vaak leidend voor het resultaat. Veel mensen in deze doelgroep hebben een traumatisch verleden: een ongeluk, ernstig gezichtsverlies of een aangeboren afwijking. Ze willen beter zien én er beter uitzien. “Wij als optometristen willen nog wel eens vergeten dat we niet alleen een oog voor ons hebben, maar een mens. Vraag naar hun verwachtingen en zorg dat die realistisch zijn”. Veel verschillende aandoeningen kwamen voorbij: albinisme, irisdecentratie, achromatopsie, ICE-syndroom. Voor elk zijn meerdere opties, maar niet alles is mogelijk. Je kunt niet altijd alle problemen die iemand ervaart oplossen. De wens van de patiënt of cliënt is altijd bepalend. “Soms is een patiënt blijer met een lens waar ze minder mee kunnen zien”.

Tags: