Ogen centraal bij Tijd voor MAX: terugblik

Afgelopen woensdag 10 april stond het tv-programma Tijd voor MAX volledig in het teken van ernstige oogaandoeningen, het belang van wetenschappelijk oogonderzoek en het werk van het Oogfonds. Verschillende wetenschappers en ervaringsdeskundigen kwamen aan het woord. Tijd voor MAX wordt gepresenteerd door Martine van Os en Sybrand Niessen.

“Ogen zijn kwetsbaar”, zo opende Martine van Os de uitzending. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben een oogaandoening, vertelde ze, maar in werkelijkheid zijn het er nog meer; ze merken er alleen nog niks van. Momenteel zijn er 300.000 blinden en slechtzienden, en dat aantal stijgt snel. Terwijl het in de helft van de gevallen te voorkomen is. Wat betekent het om slechtziend te zijn?

Aan het woord kwam Aysegül Karaca, actrice en theatermaker. Zij heeft nystagmus en ziet erg slecht. Heel lang hield ze dat verborgen om meer kansen te krijgen en vooroordelen te vermijden. Nu ze haar plek veroverd heeft in het theater is ze er open over en gebruikt ze haar positie om het bespreekbaar te maken en de theaterwereld toegankelijker te maken.

“Het is belangrijk dat mensen hun verhaal doen”, zei Meta Neelman, directeur van het Oogfonds. “Daardoor komt er meer begrip en meer kennis. We vragen hier aandacht voor omdat heel veel mensen al iets hebben aan hun ogen zonder dat zelf te weten. Het is vaak onomkeerbaar en het kan iedereen overkomen. Het Oogfonds werkt samen met topartsen en onderzoekers aan baanbrekend wetenschappelijk oogonderzoek dat het verschil kan maken tussen blind worden en blijven zien”.

“Met mijn auto ga ik ieder jaar naar de APK, maar hoe hou je in de gaten of er iets aan de hand is met je ogen?”, vroeg Sybrand Niessen in de uitzending. Meta Neelman: “In Nederland hebben we helaas niet zoveel oogartsen dat een bevolkingsonderzoek haalbaar zou zijn. Op de website van het Oogfonds staan verschillende oogaandoeningen met hun symptomen. Als je ergens last van hebt, ga dan naar de huisarts. Of naar de opticien voor een oogmeting. Maar houd vooral in de gaten of er iets verandert. Wees alert is de oproep”.

Een van de meest voorkomende oogaandoeningen is maculadegeneratie. Dat komt vooral voor bij ouderen, maar de 24-jarige Lotte Luykx heeft een erfelijke variant. Zij moest hierdoor van werk veranderen en doet nu mee aan onderzoek. Prof. dr. Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde bij het ErasmusMC en Radboudumc, legde uit hoe de oogziekte van Lotte werkt en wat men kan doen om maculadegeneratie te voorkomen. “Momenteel hebben we vooral leefstijladviezen. Veel bewegen en gezond eten: vette vis, groente en fruit”.

Ook aan het woord kwamen prof. dr. Gré Luyten, hoogleraar oogheelkunde LUMC, oud-atlete en Oogfonds-ambassadeur Olga Commandeur, ervaringsdeskundige Thea van Roosmalen. Aan tafel zaten ook de ouders van Wikke Langbroek, Liselijn en Jeroen. Wikke werd blind door de ziekte van Leber. Eyeline interviewde hem hier vorig jaar over.

 

De aflevering van Tijd voor MAX is hier terug te kijken.